Nane (Mentha spicata L.subsp. spicata) ve pırasa (Allium porrum L.) bitkilerinden katalaz enziminin kısmi saflaştırılması, karakterizasyonu ve bazı kinetik özelliklerinin araştırılması
Partial purification and characterization of catalase enzyme from peppermint (Mentha spicata L.subsp. spicata) and leek (Allium porrum L.) plants, a kineticks study of catalase
  1. Tez No: 170416
  2. Yazar: ESRA SONDAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LOKMAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Catalase, kinetic properties, leek, peppermint
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET NANE (Mentha spicata L. subsp. spicata) ve PIRASA (Allium porrum L.) BİTKİLERİNDEN KAT ALAZ ENZİMİNİN KISMİ SAFLAŞTIRILMASI, KAREKTERİZASYONU VE BAZI KİNETİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRLMASI Esra SONDAŞ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2005, 41 sayfa Danışman : Yrd. Doç. Dr. Lokman OZTURK Jüri : Doç. Dr. İsa GÖKÇE Jüri : Yrd. Doç.Dr. Lokman ÖZTÜRK Jüri : Yrd. Doç.Dr. İbrahim TÜRKEKUL Bu çalışmada, nane ve pırasa bitkilerinde katalaz enzimi kısmi olarak saflaştınldı ve bazı kinetik özellikleri araştırıldı. Katalaz enzimi nanede 1,74, pırasada ise 1,69 kat saflaştırıldı. Nane bitkisinde katalaz enzimi için potasyum fosfat tamponu ile yapılan çalışmada optimum pH=6, stabil pH=7,5, iyonik şiddet ise 26 mM olarak bulundu. Tris-HCl tamponuyla yapılan çalışmada ise optimum pH ve stabil pH=7,5 olarak belirlendi. İyonik şiddet 20 mM bulundu. Optimum sıcaklık ise 40 °C, Vmax=108,69 EÜ/ml, Km=l,175 mM olarak tespit edildi. Pırasa bitkisinde potasyum fosfat tamponu için optimum pH=7,5, stabil pH=6,5 bulundu. İyonik şiddet 20 mM olarak belirlendi. Tris-HCl tamponu ile optimum pH ve stabil pH=8, iyonik şiddet 20 mM bulundu. Optimum sıcaklık 30 °C, Vmax=50 EÜ/ml, Km=l,172 mM olarak belirlendi. Anahtar Kelimeler; Katalaz. kinetik özellikler, nane, pırasa.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT PARTIAL PURIFICATION AND CHARACTERIZATION OF CATALASE ENZYME FROM PEPPERMINT(M«f *Aa spicata L. subsp. spicata) AND LEEK (Allium porrum L.) PLANTS, A KINETICS STUDY OF CATALASE Esra SONDAŞ Gaziosmanpaşa University Graduate School Natural and Applied Science Deparmant of Biology Masters Thesis 2005, 41 pages Supervisor :Yrd. Doç. Dr. Lokman ÖZTÜRK Jury : Assoc. Prof. Dr. İsa GÖKÇE Jury : Asst. Prof. Dr. Lokman ÖZTÜRK Jury : Asst. Prof. Dr. Ibrahim TÜRKEKUL In this study, catalase enzyme was purified from peppermint and leek plants partially. Catalase enzyme was purified 1,74 times from peppirment plant and 1,64 times from leek plant. When potassium phosphate buffer used for catalase enzyme in pepperment plant, the value of optimum pH was 6, stabil pH was 7,5, ionic strength was 26 mM. The value of optimum and stabil pH were 7,5, ionic strength was 20 mM for Tris-HCl buffer. The value of optimum temperature was 40 °C, Vmax value was 108,69 EÜ/ml, Km value was 1,175 mM. For catalase enzyme in leek plant, the value of optimum pH was 7,5, stabil pH was 6,5, ionic strength was 20 mM when potassium phosphate buffer used. According to results of the study with tris-HCl buffer, the value of optimum and stabil pH were 8, ionic strength was 20 mM. The value of optimum temperature was 30 °C, Vmax value was 50 EÜ/ml, Km value was 1,172 mM.