Contextproxy: A location-aware HTTP proxy server to support WEB based context-aware services and applications
Contextproxy: Ağ tabanlı bağlamdan-haberdar hizmetleri ve uygulamaları desteklemek için yerden-haberdar HTTP proxy sunucusu
  1. Tez No: 170817
  2. Yazar: RİFAT ALPER ULUÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DAVİD DAVENPORT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Context- Aware/Nomadic Computing, Symbian, Bluetooth, GSM m
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET CONTEXTPROXY: AĞ TABANLI BAĞLAMDAN- HABERD AR HİZMETLERİ VE UYGULAMALARI DESTEKLEMEK İÇİN YERDEN-HABERDAR HTTP PROXY SUNUCUSU Alper R. Uluçmar Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Dr. David Davenport Ocak, 2005 Gündelik yaşamımıza hızla giren bilgi işleme ve haberleşme yeteneğine sahip taşınabilir cihazlar, bizlere sadece her an her yerde hesaplama yapabilme ve haberleşebilmeden daha fazlasını vaat etmektedirler. Hızla gelişen ve gün geçtikçe yaşamımıza daha derinden nüfuz eden bu altyapı bileşenleri tamamen yeni etkileşim yöntemlerini ve uygulamaları mümkün hale getirmişlerdir. Bu yeni uygulama ve hizmet sağlama yaklaşımlarından bir tanesi de bağlamdan-haberdar uygulamalardır. Bağlamdan- haberdar uygulamalar, kullanıcılarına sağladıkları hizmetleri ve bilgiyi kullanıcılarının içlerinde bulundukları bağlama göre devingen olarak uyarlayabilen uygulamalardır. Bağlamdan-haberdar uygulamaları desteklemek için gerekli altyapısal bileşenlerin hızla yaygınlaşmalarına karşın bu uygulamalarda rol alacak çeşitli bileşenlerin birbirleriyle etkileşimlerinde kullanılacak kabul görmüş yaklaşımlar ve standartlar henüz mevcut değildir. Bu çalışmamızda ContextProxy adını verdiğimiz yaygın olarak kullanılan Symbian düzleminde çalışan yerden-haberdar bir HTTP proxy sunucusu geliştirdik. ContextProxy' nin istemci uygulama tarafından standart bir HTTP proxy sunucusu olarak algılanmasına karşın esas işlevi, istemciye ait istekleri hizmet sağlayıcıya aktarırken kullanıcının bağlamından çıkardığı yer bilgisiyle zenginleştirmesidir. Böylelikle halihazırda kullanılmakta olan uygulamalar veya yeni geliştirilecek olanlar standart bir HTTP proxy sunucusu kullanmaya ayarlanabilir oldukları sürece yerden-haberdar hale gelebilmektedirler. Anahtar sözcükler. Bağlamdan-haberdar programlama, Symbian, Bluetooth, GSM iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTEXTPROXY: A LOCATION-AWARE HTTP PROXY SERVER TO SUPPORT WEB BASED CONTEXT-AWARE SERVICES AND APPLICATIONS Alper R. Uluçınar M.S. in Computer Engineering Supervisor: Asst Prof. Dr. David Davenport January, 2005 The pervasion of computing in our physical world promises more than the ubiquitous availability of computing resources; totally new and exciting interaction schemes are to be explored. Context-awareness, one of the most important aspects of ubiquitous computing, enables applications that make use of their users' context to provide dynamically adapting information and services to their users or to other applications. Although the technological infrastructure to support ubiquitous and context-aware applications is being deployed rapidly, the standards and the best practices for the interactions of various components in a context-aware application are still missing. In our work we have developed a location-aware HTTP proxy server, called ContextProxy that runs on the popular Symbian platform. ContextProxy acts as a standard HTTP proxy server from the client application's perspective but it augments the service request of the client with the available location information while submitting the request to the service provider. This allows the existing nomadic applications to immediately become location- aware if they can be configured to make use of a standard HTTP proxy which is a common scheme for web based applications. And also it is possible to write new nomadic applications without considering the context-awareness aspect at the service requestor level. The contextual information added by ContextProxy can then be utilized by the service provider to dynamically adapt its services according to the service requestor's context.