Derince yerleşim alanının mühendislik jeolojisi incelemesi
Engineering geological investigation of Derince
  1. Tez No: 172594
  2. Yazar: BANU YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZKAN CORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Engineering Geology, Geographical Information System
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, Kocaeli ili sınırlan içinde kalan Derince yerleşim alanının mühendislik jeolojisi özellikleri araştırılmıştır. Ayrıca çalışma, inceleme alanının jeolojik açıdan yerleşime uygunluğunun Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ortamında sorgulanmasını kapsamaktadır. Mühendislik jeolojisi özelliklerinin yerleşime uygunluk açısından değerlendirilmesi için yerleşime uygunluğu kontrol eden çeşitli veriler sayısal ortamda irdelenmiştir. Bununla ilgili olarak sığ temeller üzerine yapı inşası dikkate alınarak belirlenen SPT-N30 katmam, eğim (%) katmam, yüzeyden yeraltı suyuna olan derinliğe göre oluşturulan yeraltı suyu derinliği katmam ve jeolojik katman Arc View GIS 3.1 ve ArcMap GIS 8.1 programlan kullanılarak oluşturulmuştur. Belirlenen her katmana jeolojik açıdan yerleşime uygunluğa olan etkileri düşünülerek uygun ağırlık değerleri verilmiştir. Her katman kendi içinde 1-5 arasında değişen sınıf değerleri verilerek derecelendirilmiştir. Sorgulama aşamasında bu katmanlar ArcMap GIS 8.1 programı kullanılarak üzerlenmiş ve sonuç harita ortaya çıkartılmıştır. Sonuç haritada alınabilecek en küçük ve en büyük değerler hesaplandıktan sonra değer aralıkları belirlenmiştir. Bu doğrultuda Derince yerleşim alanında; yerleşime uygun olmayan alanlar, önlemli alanlar ve yerleşime uygun alanlar olarak üç farklı alan tespit edilmiştir. Sonuç olarak inceleme alanında önlemli alan olarak tanımlanan oldukça geniş bir alada yayılım gösteren alanlar yer yer jeolojik açıdan ve yer yer de birimlerin mühendislik jeolojisi değerleri açısından riskler taşıyan alanlardan oluşmaktadır. Bu alanlarda gerekli iyileştirilmelerin veya daha ayrıntılı çalışmaların yapılması gerekliliği bu çalışmada ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Enginering geological features of Derince settlement area of Kocaeli was investigated in this study. Additionally, this study includes settlement suitability evaluations by utilizing GIS in the view of geology. Several layers were prepared by the geological and engineering geological data sets. Structures with shallow foundations were assumed to be constructed in the settlement area. For this purpose, four layers were defined for overlay analysis. These are the SPT-N30, slope (%), the depht of groundwater and geology layers. Arc View 3.1 and ArcMap 8.1 GIS programs were used to form these layers. Each layer was assigned with a weight factor which has a differential impact on the settlement in the view of geology. Also, each layer was categorized with class values ranging from 1-5. hi the evaluation phase, the layers were overlaid by using ArcMap GIS 8.1 to produce the final map. The final map was categorized based on the minimum and maximum class values obtained from overlay analysis. The final map indicates three categories; unsuitable areas, areas requiring engineering precautions and suitable areas for settlement. As a result, major part of the study area is entitled as areas requiring engineering precautions due to partly geological and enginering geological values of the units. Some of the remediation techniques should be run before constructing any structures in these areas. It is also recommended that further detailed studies should be carried out for these areas.