Osmanlı eğlence kültüründe mesire yeri olarak Kağıthane
Kağıthane as a promenade in Ottoman entertainment culture
  1. Tez No: 172860
  2. Yazar: MİTAT TEKÇAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRİ OKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesire, Eğlence Kültürü, Şenlik, Toplum Hayatı iv, Promenade, Entertainment Culture, Fest, Social Life
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Havası, suyu ve toplumsal etkenleriyle akciğer görevini üstlenen mesireler Osmanlı İstanbul'unda bolca bulunur ve yoğun rağbet görürdü. Diğer mesirelere göre şehre daha yakın olması, ulaşımda Halic'in büyük kolaylık sağlaması, masrafının az olması, spor karşılaşmaları ve mesire için yeterli büyüklükte alanlarının bulunmasından dolayı içlerinde en önemlisi Kağıthane'ydi. Mesire yerlerinin askerî ve ekonomik yararları olsa da en önemli yanı sosyal katkılarıydı. Özellikle modernleşme öncesi, kadınm toplum hayatına katılabildiği tek alan mesire yerleriydi. Kamu vicdanında ayrılan kadın ve erkeklerimiz, bütün uygar milletlerin hayatlarının üstünden ve onlardan pek başka türlü olan yeni bir metot ile yeni bir cemiyet hayatı ortaya koyarlardı. Osmanlı toplumu Kağıthane mesiresi ve diğer mesirelerde eğlence merkezli olarak bir araya geliyorlardı. Eğlencelerin toplum psikolojisi açısından büyük bir önem taşıdığı inkar edilemez bir gerçektir. Organizmayı en uygun uyanıklık ve verimlilik seviyesine ulaştırdığı gibi sosyal kaynaşma ve dayanışmanın gelişmesine de katkıda bulunur. Osmanlı kendi eğlencelerini oluşturarak bu güzel hasletleri toplumda büyük oranda gerçekleştirmiştir. Ama batılılaşmayla birlikte eğlence, insanı kolay, hızlı etkileyerek toplumsal değişime büyük bir ivme kazandırmasından dolayı tahripkâr bir hâl almıştır.
Özet (Çeviri)
There were many promenades with air, water and publical effects in Ottoman Istanbul and also many people interested in these promenades. With the comparison of other promenades Kağıthane was the most important place as it was very close to the city, it was very easy to transport from Haliç and it was the place that many sport activities took place in it. In addition to military and economical advantages, the most important advantage was social advantage. The women could only attend the social Life within the promenades before the modern revolution. According to Turkish public ethic, the women and men had some differences in social Life The division between men and women were more moderner than the cultural countries in the world. The Ottoman Public came together in Kağıthane promenades and other places in order to enjoy together. The entertainment is a real factor for the society, psychology. The entertainment activities guise an positive energy for the society. The Ottoman Empire organized their own entertainment activities and they held good programs in their promenades.With the beginning of becoming westernized duration, the entertainment showed a destructive improvement in Ottoman Empire.