Aras-Kura havzasının hidropolitik ve stratejik değerlendirmesi
A hydropolitical and strategical survey of Aras-Kura basin
  1. Tez No: 173481
  2. Yazar: MUSTAFA HAŞİM POLAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAVVA KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hidropolitik, Sımraşan Sular, Araş Nehri, Kura Nehri, Kafkasya, Uluslararası ilişkiler, Su Sıkıntısı, Su Yönetimi, Hydropolitics, Transboundary Waters, Aras River, Kura River, Caucasus, International Relations, Water Stress, Water Management
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ill ÖZET POLAT, Mustafa Haşim. Aras-Kura Havzası'nın Hidropolitik ve Stratejik Değerlendirmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006 İnsan ve diğer canlılar için hayati öneme sahip olan su, son zamanlarda önemli bir gündem maddesi haline gelmiştir. Bu sadece suyun artan ihtiyaçlar karşısında yetersiz kalması ya da hayatı tehdit edecek boyutta kirlenmesi nedeniyle değil, aynı zamanda suyun gerek bu gerçek tehditler ve gerekse konuya ilişkin algılarda var olduğuna inanılan tehditler nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Su tüm bu nedenlerle siyasi sorunlar içerisinde tartışılmaya başlanmıştır. Özellikle sınıraşan sular, bu tartışmalarda önemli bir analiz konusu olarak ele alınmaktadır. Hidropolitik kavramı da bu tarışmalarla birlikte gelişen bir kuramsal çerçevenin ekseninde yer almaktadır. Bu çalışmada Hidropolitik değerlendirmesi yapılan Aras-Kura Havzası, su etrafındaki siyasi ilişkilere değil de su ile ilgili sorunlara odaklanarak çözümü kolaylaştırmayı hedefleyen bir yaklaşımla ele alınmıştır. Araş ve Kura nehirleri, sımraşan ve sınır oluşturan nehirler olarak, son derece hassas siyasi ilişkilerin olduğu bir coğrafyada beş ayrı ülkenin etki alanıyla ilişkilidirler. Su ile ilgili tasarruflarıyla diğer ülkeleri doğrudan etkileyebilecek konumda olan Türkiye, sadece Araş ve Kura nehirlerinin ana kollarıyla değil, sımraşan veya sınır oluşturan küçük büyük başka akarsu kollarıyla da bu havzada söz konusu olabilecek hidropolitik meselelerin bir parçasıdır. Havzada çok çeşitli yollarla sosyal ve siyasi hayatı etkileyen bir akarsu ağı bulunmakta ve suyun siyasîleştiği dikkate değer noktalar bulunmaktadır. Aras-Kura Havzası'nda biribirleriyle ve sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel konularla etkileşim içinde doğan ve onlar üzerinde etki doğuran hidropolitik sorunlar arasında en önemlileri, kalite ve miktar sorunlarıdır. Ancak hem bu sorunların hem de yönetim ve çevre sorunlarının çözümünü etkileyecek hatta belirleyecek olan, algısal sorunların aşılıp aşılmayacağıdır. Türk/Azeri- Ermeni gerilimi, soykırım iddiaları ve Karabağ sorunu nedeniyle karşılıklı hasmane tutumları beslemekte ve su konusunda çözümü zorlaştıran algısal sıkıntılar oluşturmaktadır. Tüm bu olgular ve durumlar dikkate alınarak su kaynaklarıyla ilgili politika ve strateji üretilmesinin önemi açığa çıkmakta, bu konuda uluslararası girişimlerin yeterli düzeyde etkili olamadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT POLAT, Mustafa Haşim. A Hydropolitical and Strategical Survey of Aras-Kura Basin, Master's Thesis, Ankara, 2006 As a vital substance for human being and all other living things, water has recently become a current topic discussed on. That is not only because of real threats such as emerging water shortages or quality problems, but also some assumed threats arising from perceptional problems. Water is being analyzed as a political issue, especially when it is transboundary. Hydropolitics is at the axis point of the theoretical dimension of the debate. Thus, a hydropolitical survey of Aras-Kura Basin seems worth considering. However, this hydropolitical survey of Aras-Kura Basin is built on an approach focusing on the problems so as to ease the solution, not on the political relations around the water. Aras-Kura Rivers both as boundary and transboundary watercourses are in relation with political influence area of five countries. Turkey as the upstream country for both rivers and many tributaries capable of causing direct effects on the downstream is a part of probable hydropolitical problems. In the Aras-Kura Basin, there is an intensive river network interacting with social and political facts and politicizing the water. Of the emerging hydropolitical problems the most important is the quality problems together with the quantity problems as the second. Solutions for both these two and for the management problems and the environment problems of water are strictly bound to the solution of perceptional problems. Because of the so-called“genocide”allegations and Karabakh question, Turkish/Azeri-Armenian conflict stimulates the antagonism which brings about a stalemate also for hydropolitical problems. Considering the situation, it is obvious that solution seeking hydropolitical and strategically efforts has a crucial importance, while the current international initiatives are ineffective.