Türk masallarında hayvan motifleri
Animal motifs in Turkish folk tales
- Tez No: 173485
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Folk Tales, Motif, Motif Index Of Folk Literature
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
11 ÖZET ÇA?LAYAN, Deniz. Türk Masallarında Hayvan Motifleri, Yüksek Lisans, Ankara 2006.“Türk Masallarında Hayvan Motifleri”adlı çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışma konumuzu kapsayan, masal, motif kavramlarının ne olduğu üzerinde durulmuş. Bu kavramlar hakkında tanımlara yer verilmiştir. Çalışmamızın birinci bölümü tüm dünyada“motif denilince akla gelen Motif Index Of Folk Literature adlı eserin, birinci cildinde yer alan üç bölümden birinin Türkçe çevirisinden oluşmaktadır. Çevirisini yaptığımız bölüm ”B“ harfi ile ifade edilen ”Hayvanlar“ ile ilgili motiflerin yer aldığı bölümdür. ikinci bölüm ise, daha önce taranan ve Motif indeks' e göre düzenlenen hayvan motifleri, söz konusu esere göre çalışmamış,ancak yüksek lisans ve doktora tezlerinde yer alan masalları okuyup, bu masallardaki motifleri Motif indeks' e göre smıflandırdık. Bu sınıflandırma, Türk masallarında hayvan motifleri açısından bir Motif indeks Olma özelliği de taşımaktadır. Ulaşabildiğimiz kaynaklardan taradığımız ve analiz ettiğimiz motifleri, tarihi derinlik ve kültürel süreklilik bağlanımda ”tarihi- kültürel halkbilimi okulunu" göz önünde bulundurarak değerlendirdik. Böylece masalların anlık yaratmalar olmanın ötesinde, kültürel kodlarımızı yansıttığı tezini vurgulamaya çalıştık. Anahtar Sözcükler Masal, Motif, Halk Edebiyatının Motif indeksi
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT ÇA?LAYAN, Deniz. Animal Motifs In Turkish Folk Tales This work entitled“Animal Motifs in Turkish Folk Tales”includes an introduction section and two chapters. In the introduction section, concepts of“ folk tale”and motif are defined and discussed. The first chapter of our work includes a Turish translation of one of the three sections of the fist volume of a definitive resource on“motif', the Motif Index of Folk literature. The translated section is encoded with the letter ”B“ in the original resource and involves the ”animals“ motifs. In the second chapter, we surveyed the Turkish folk tales studied in master's and Ph. D. Theses and classified the animal motifs in these works based on the Motif Index. This classification serves as a Motif index for the animal motifs in Turkish folk tales.We have also evaluated the motifs in the resources we have surveyed and analyzed them in the context of historical depth and cultural continuity and with consideration to ”historical- cultural folklore school". As such we argue that folk tales reflect our cultural codes, rather than just serve as momentary creations