Su dağıtım şebekesinin optimizasyonunda genetikalgoritmanın kullanılması
Using genetic algorithm in the optimisation of water distribution network
  1. Tez No: 177632
  2. Yazar: AHMET LOĞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURHAN KARABOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik Algoritmalar, Optimizasyon, Su Dağıtım Sistemleri, Genetic Algorithms, Optimisation, Water Distribution Systems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Algoritmalar, matematik ifadeler veya belli kurallarla tanımlanabilen problemleri çözmek için kullanılan yöntemlerdir. Ayrık optimizasyon problemlerinin klasik algoritmalarla çözülmesi oldukça zordur. Bunun için, bu tip problemlerde optimal çözüm üretebilen sezgisel algoritmalara ihtiyaç vardır. Genetik bilimi ve tabii seçme üzerine dayalı olan genetik algoritmalar bu tipten sezgisel algoritmalar olup, farklı ayrık optimizasyon problemlerinde iyi performansa sahiptirler. Tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde; tezin amacı ve literatür çalışması hakkında temel bilgiler verilmiştir. İkinci bölüm optimizasyon konusu ve genetik algoritmaların optimizasyon problemlerine uygulanmasını içermektedir. Ayrıca seçme, çaprazlama, mutasyon gibi temel genetik algoritma operatörleri ve bunların algoritmayı nasıl etkiledikleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde; Genetik Algoritma konusu ile ilgili iki farklı örnek incelenmiş ve bilgisayarla analizi gerçekleştirilmiştir. Dördüncü bölümde; genetik algoritma kullanılarak su dağıtım şebekesinin optimum kontrolü yapılmıştır. Sistemin kontrolü PLC (Programmable Logic Controller) ile gerçekleştirilmiştir. Son bölümde, sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The algorithms are the methods used for solving the problems which can be defined by mathematical expressions or certain rules. It is difficult to solve the discrete optimisation problems by using classical algorithms. Hence, heuristic algorithms which are able to produce optimal solutions are needed in solving these kind of problems. Genetic Algorithms (GA) based on genetic science and natural selection are one of these heuristic algorithms and have good performances in different discrete optimisation problems. This thesis contain five chapters. In the first chapter, basic information are given about the aim of the thesis and literature reviews. Second chapter contains the optimisation subject and application of Genetic Algorithms to the optimisation problems. Also, in this chapter basic genetic operators, such as selection, cross-over and mutation, effects on the performance of the algorithm are investigated. In the third chapter, two different problems about GA are investigated and analysed by computer simulation. In chapter four, optimum control of the water distribution network is realized. The control of the system is realized by PLC. In the last chapter, conclusions are given.