Elektronik deney setleri için uygulama ve ölçüm konsol tasarımı
Application and measurement console design for electronic experiments
  1. Tez No: 177634
  2. Yazar: FARUK ELMALI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RECAİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Eğitim, Elektronik Ölçüm Sistemleri, Bilgisayar Destekli Ölçme, Bilgisayar Destekli Kontrol, Deney Seti Tasarımı, Computer Assisted Education, Electronic Measurement Systems, Computer Aided Measurement, Computer Aided Control, Experiment Module Design
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bilgisayar ve mikroişlemci teknolojilerindeki gelişmeler elektrik-elektronik mühendisliği eğitiminde ve bu kapsamda kullanılan geleneksel eğitim setleri üzerinde büyük değişimlere neden olmuştur. Bilgisayar ve birlikte kullanılan ek yazılım ve donanım sistemlerinin sınıflarda ve laboratuarlarda kullanılmaya başlaması ile daha etkin ve daha verimli eğitim-öğretim ortamı oluşturulmuş ve birçok problemin anlaşılması daha kolay bir hale gelmiştir. Bu tez çalışmasında öğrencilerin, amaç, yöntem ve teorik ilişkiler üzerinde daha fazla odaklanmasını sağlayacak, ölçüm, kontrol, simülasyon ve deney öncesi önbilgilere aynı yerden ulaşmayı sağlayan bilgisayar tabanlı ölçüm ve uygulama deney konsolu tasarımı ve gerçekleştirilmesi üzerinde çalışılmıştır. Dört bölümden oluşan bu tez çalışmasının ilk bölümünde, elektrik-elektronik mühendisliğinde kullanılan geleneksel ve bilgisayar tabanlı deney düzenekleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde tasarlanan konsolun devre yapıları ve kullanıcı yazılımı tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde lisans ve lisansüstü seviyede gerçekleştirilen örnek deneyler anlatılmıştır. Son bölümde ise tez çalışmasında elde edilen sonuçlar tartışılmakta ve değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Computers and microprocessors have changed much of electrical-electronics engineering education as well as changing the traditional experimental sets in higher education. When digital computers and various software and hardware tools are used in laboratories and classrooms, they can provide much more effective and efficient environments in teaching and learning periods and make many problems to be understood easily. This research thesis aimed to design a computer-based application and measurement console which has capable of measurement, control, introductory information for the experiments and simulation of electronic-based systems to make students more focused on results, concepts, relations to theories, In the first chapter of the thesis which consists of four chapters, traditional and computer based experimental systems for electrical-electronic engineering were introduced. In the second chapter, the circuit building blocks and user software of the designed console were introduced. In the third chapter, sample experiments using designed console for the graduate and undergraduate education programs in electrical and electronics engineering were given. Results obtained in thesis work were discussed and evaluated in the last chapter.