Bir üretim sisteminin performansının anlık olarak ölçülmesi ve değerlendirilmesi
Measurement and evaluation of a manufacturing system's performance instantly
- Tez No: 177637
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM GÖLEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Performans ölçme ve değerlendirme, performans göstergeleri, analitik hiyerarsi prosesi, simülasyon, Performance measurement and evaluation, performance indicators, analytical hierarchical process, simulation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ekonomik küresellesme sürecinde, imalat sektöründeki acımasız rekabet giderek artmaktadır. Zamanla artan bu rekabet ortamında, isletmelerin ayakta kalabilmeleri ve gelisebilmeleri için kendilerine en uygun stratejileri belirleyip, bu stratejileri isletmelerinin her kademesinde basarıyla uygulamaları gerekir. ?sletmeler kendileri için belirledikleri stratejiler doğrultusunda ilerleyip ilerlemediklerinin kontrolünü, ancak performans ölçme ve değerlendirme sistemi kullanarak yapabilirler. Bu çalısmada da, son yıllarda önemi ve kullanımı gittikçe artan Analitik Hiyerarsi Prosesi (AHP) ve simülasyon tekniklerini birlikte kullanan, bütünlesik ve dinamik bir performans ölçme ve değerlendirme metodolojisi gelistirilmistir. Bu çalısmada gelistirilen performans ölçme ve değerlendirme sistemi, hem finanssal hem de finanssal olmayan faktörleri birlikte içermekte, objektif ve sübjektif yargıları birlikte değerlendirmektedir. ?sletmelerin sektörleri ve stratejik hedefleri ile uyumlu olabilecek esnek ve dinamik bir yapıdadır. Bu çalısmada bahsedilen performans ölçme sistemi, yalnızca lokal performansları değil üretim sisteminin genel performansını ölçmektedir. ?sletmeler bu metodoloji ile, sadece geçmisteki değil gelecekteki performanslarını da görüntüleyip, performanslarını artırabilmeleri için çözümler gelistirebileceklerdir.
Özet (Çeviri)
Within the process of economic globalization, the competitiveness at the manufacturing sector is becoming more severe day by day. In such an ever growing competitive environment, enterprises, to be able to survive and grow, should define the best fitting strategy for their company and stick to it in each and every step of implementation. Using a performance measurement and evaluation system is the only way, for the enterprises to check whether they are operating in line with the their pre-determined strategies or not. In this study, by using very popular two techniques, Analytical Hierarchical Process (AHP) and simulation, a dynamic and integrated performance measurement and evaluation methodology for enterprises has been devoloped. The system developed in the context of the below study, embraces both the financial and the non-financial factors. Objective and the subjective judgments are evaluated together in the developed performance measurement and evaluation system. The system?s dynamic and flexible structure makes it practical for the enterprises operating in different sectors and with different strategic goals. The referred system measures not only the local performance but also the general performance of the manufacturing system. This methodology will enable the enterprises, not only to evaluate their past performance, but also help them to simulate their future performance and develop solutions that will increase their performance accordingly.