Fiber optic based continuous wave functional near infrared spectroscopy system
Fiber optik tabanlı sürekli dalgalı işlevsel yakın kızıl ötesi spektroskopi sistemi
- Tez No: 179058
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATA AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Near infrared spectroscopy, Optical imaging, Laser drivers, Yakın kızıl ötesi spektroskopi, Optik görüntüleme, Lazer sürücüleri
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
In the last decade, functional near-infrared spectroscopy (fNIRS) has been introduced as a new neuroimaging modality with which to conduct functional brain studies that require data collection from vision center or motor cortex. The main problem to get data from these regions is the presence of hair on the scalp. Furthermore, animal imaging requires miniaturized source and detectors to be placed on animal surface but there are no such components manufactured. Whereas, the use of fiber-coupled sources and detectors have allowed the investigation of cortical hemodynamics that lie underneath places covered with hair and also allowed the examination of the hemodynamic changes on the animal muscles.The study is involved with driving and modulating two near infrared lasers as well as coupling the resulting coherent and collimated lights to the optical fibers via the optical converters. In addition, fiber optic cables with large core diameters are used to transmit the scattered light from the tissue to the photodetectors. The main goal of the study is to develop a portable and robust fNIRS system for the detection of cortical hemodynamic changes occurring during motor and visual tasks as well as for the study of animal hemodynamics.The ability and effectiveness of the system is tested by several experiments based on the phantom, human and animal studies. Although the system can successfully operate up to one and a half centimeter source detector distance which is enough to examine the hemodynamic changes in the muscle and to work on the animal surface, it is not sufficient to examine the changes during the brain activity. This is mainly due to low signal to noise ratio (SNR) that can be increased with more powerful and fiber-pigtailed lasers.
Özet (Çeviri)
İşlevsel yakın kızıl ötesi spektroskopi (iYKÖS) son yıllarda beyin çalışmalarında yeni bir sinir görüntüleme yöntemi olarak ortaya çıkmaktadır. Görüntüleme için görme merkezi ve motor korteks gibi saçla kaplı bölgelerden veri toplanması gerekliliği bu yöntemin en büyük problemlerinden biridir. Bunun dışında, hayvanlarda görüntüleme yapabilmek için küçük boyutlu kaynak ve detektörler gerekmektedir. Fakat, günümüzde yeteri kadar küçük kaynak ve detektörler üretilmemektedir. Oysa kaynakları ve dedektörleri fiber kabloya bağlanmış sistemler saçlı bölgelerin altındaki kortikal hemodinamikleri ve hayvanların kaslarındaki hemodinamikleri incelemeyi mümkün kılmaktadır.Bu çalışmada iki adet yakın kızıl ötesi lazer sürülmüş ve modüle edilmiştir. Ortaya çıkan koherent ve hizalı lazer ışını fiberlere optik çeviricilerle bağlanmıştır. Bunun yanısıra, dokudan saçılan ışığı fotodedektörlere iletmek için geniş kor çaplı fiberler kullanılmıştır. Çalışmanın esas amacı motor ve görsel aktiviteler esnasında meydana gelen kortikal hemodinamik değişimleri ve hayvansal dinamikleri algılayabilmek için taşınabilir ve dayanıklı bir iYKÖS sistemi geliştirmektir.Geliştirilen cihazın teknik özellikleri çeşitli fantom, insan ve hayvan deneyleri ile test edilmiştir. Sistem birbuçuk santimetre kaynak-dedektör mesafesine kadar düzgün bir şekilde çalışmaktadır. Bu kas üzerindeki hemodinamik değişimleri gözlemlemek için ve hayvansal görüntüleme yapmak için yeterli fakat beyinde meydana gelen değişimleri incelemek için yeterli değildir. Bunun başlıca sebebi sinyal gürültü oranının yeteri kadar büyük olmamasıdır. Bu, daha güçlü ve optik fiberi lazer ile bir imal edilmiş lazerler kullanılarak giderilebilir.