Petrol arama-iletim faaliyetlerinde kamulaştırma ve problemler
Expropriation in oil exploration-transportation activities and problems
  1. Tez No: 179191
  2. Yazar: İLTER TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kamulaştırma, Petrol, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Expropriation, Oil, Turkish Petroleum Corporation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde sosyal, ekonomik ve endüstriyel gelişimin en temel girdisi olan enerji, ülkeler için vazgeçilmez bir değer haline gelmiştir. Sanayi devriminden bu yana ekonomik şartlara ve nüfus artışına bağlı olarak hızla artan enerji ihtiyacının büyük bir bölümünün petrol ve doğal gaz kaynakları ile karşılanıyor olması göz önüne alındığında, petrolün aranmasının ve iletiminin ne kadar önemli bir faaliyet olduğu ortaya çıkmaktadır.Ülkemizde kamu kurum ve tüzel kişilerince yürütülen petrol arama ve iletim faaliyetleri için gerekli olan taşınmazların elde edinimi çoğunlukla kamulaştırma ile olmakta ve uygulamalar esnasında bir çok problemlerle karşılaşılmaktadır.Bu çalışmada kamulaştırmanın genel tanımı ve ülkemizdeki kamulaştırma uygulamaları ile yasal süreçleri hakkında genel bilgiler verildikten sonra, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın petrol arama ve iletim faaliyetlerinde yaptığı kamulaştırma çalışmaları ve karşılaşılan problemler irdelenmiş, hata kaynakları ve çözümleri araştırılmıştır. Son bölümde ise yapılan çalışma genel olarak değerlendirilerek sonuçlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Expropriation in Oil Exploration-Transportation Activities and ProblemsToday energy, which is social, economic and industrial development?s main input, has become indispensable source for countries. Since the industrial revolution, considering oil and natural gas have been used to meet most of the energy need which has increased rapidly because of the economic conditions and population growth, it is understood that how important oil exploration and transportation activities are.In Turkey, in order to obtain necessary real property for oil exploration and transportation activities, which are carried out by the public enterprises or the public corporations, mostly use expropriation. Moreover, during the applications of expropriation a lot of problems are faced.In this research, after the general definition of expropriation and general information about applications of expropriation with it?s legal process had been explained, expropriation which was made during oil exploration and transportation activities by Turkish Petroleum Corporation and problems were investigated, then mistakes and solutions were researched. In the last part of this thesis, everything was assessed generally and results and proposals were presented.