Nohutta farklı gelişme dönemlerinde uygulanan CCC (Cycocel) dozlarının verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
Effects of CCC (Cycocel) doses applied at different growth stages on yield and yield components of chickpea (Cicer arietinum L.)
  1. Tez No: 179691
  2. Yazar: MORTAZA HAJYZADEH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, CCC (Cycocel) dozları, bitki gelişme dönemleri, verim ve verim öğeleri, Chikckpea (Cicer arietinum L.), CCC (Cycocel) doses, plant growth stages, yield and yield
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırma, 2007 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülmüştür. Gökçe nohut çeşidinin kullanıldığı çalışmada, farklı gelişme dönemlerinde (Üç yapraklı dönem, çiçeklenme zamanı ve tohum dolma zamanı) uygulanan CCC (Cycocel) dozlarının (0, 300, 600 ve 900 ppm ) verim ve verim öğeleri üzerine etkileri araştırılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; üç yapraklı dönem ve 300 ppm'lik CCC uygulaması bitki boyunu kısaltmış olup, 600 ppm'lik CCC uygulaması tane veriminde en iyi ortalama sonucu vermiştir. Bitkinin çiçeklenme zamanında uygulanan Cycocel yüz tane ağırlığında en iyi ortalama sonucu vermiştir. 600 ppm CCC uygulamasında bitkide bakla sayısı yönünden en yüksek ortalamalar elde edilmiştir. Bitkinin üç yapraklı döneminde ve çiçeklenme zamanında 600 ppm CCC uygulaması biyolojik verimi olumlu yönde etkilemiş olup, biyolojik verim yönünden; zaman ve doz arasındaki farklılıklar ile zaman x doz interaksiyonu istatistikî açıdan önemli bulunmuştur. Bakla boyu yönünden en yüksek değerler 600 ppm doz uygulamasında ve yalnızca bitkinin çiçeklenme döneminde elde edilmiştir. Çiçeklenme döneminde 600 ppm doz uygulaması baklada tane sayısını artırmıştır. Tane protein oranı kontrol parsellerinde en yüksek değere sahip olmasına karşın zaman ortalamalarında çiçeklenme zamanı en iyi sonucu vermiştir. Çiçeklenme döneminde ve 300 ppm'lik CCC uygulanması bitki hasat indeksini yükseltmiştirCCC uygulamalarda bağlı olarak ortalama; yüz tane ağırlığı 38.97?40.90 g, bitki boyu 27.23?30.55 cm, bitki biyolojik verimi 6.42?9.28 g, bitki tane verimi 2.86?4.03 g, bitkide bakla sayısı 7.21?8.97 adet, bakla boyu 2.27?2.37cm, baklada tane sayısı 0.93?1.00 adet, tane protein oranı % 27.88?29.90, bitki hasat indeksi % 40.40?42.91 arasında değişmiştir.Elde edilen bulgulara göre, 600 ppm doz uygulaması ve çiçeklenme döneminde cycocel uygulaması, verim ve verim öğeleri üzerinde önemli bir etki sağlamıştır.2008, 49 sayfa
Özet (Çeviri)
This research was carried out at the Experimental Farm of Faculty of Agriculture, Ankara University, during 2007. Gökçe chickpea variety was used as material in the experiment. The objective of this research was to study the effects of CCC (Cycocel) doses (0, 300, 600, and 900 ppm ) on yield and yield components of chickpea at different growth stages (three leaves stage, flowering stage and grain filling stage ).According to the results; the three- leaves stage application and 300 ppm CCC shortened plant height, and 600 ppm CCC application has the greatest grain yield . The highest hundred grain weight was obtained from the flowering stage application, and the highest values of the number of pods/plant were occurred in 600 ppm CCC application. 600 ppm CCC at the three-leaves stage and flowering stage positively affected biological yield, and the differences between CCC application time and doses, and time x dose intereaction. The greatest values were obtained from 600 ppm CCC application and with the flowering stage in pod height. 600 ppm Cycocel application at flowering stage increased the number of seeds per pod. Though grain protein content had the greatest values in non-cycocel application, the flowering stage cycocel application had the best values. 300 ppm CCC application at flowering stage increased plant biological yield.The mean values obtained for traits from all CCC applications were was as follow :hundred grain weight 38.97- 40.90 g, plant height 27.23-30.55 cm, biological yield per plant 6.42-9.28 g, grain yield per plant 2.86-4.03 g, the number of pod per plant 7.21-8.97, pod length 2.27?2.37 cm, the number of seed per pod. 0.93?1.00, grain protein content % 27.88?29.90, harvest index % 40.40?42.91It was concluded that the 600 ppm CCC and flowering stage cycocel application had major effect on the yield and yield components.2008,49 pages