Çok depolu araç rotalama probleminin karınca kolonisi optimizasyonu ile modellenmesi ve bir çözüm önerisi
Modelling of multi depot vehicle routing problem with ant colony optimization and a solution approach
- Tez No: 179738
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUFAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Araç Rotalama Problemi ve Türleri, Araç Rotalama Problemi Çözüm Teknikleri, Karınca Kolonisi Optimizasyonu, Vehicle Routing Problem and derivatives, Vehicle Routing Problem Soution Technics, Ant Colony Optimisation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Araç Rotalama Problemi, bir işletmenin belirli sayıda müşterisine birtakım operasyonel kısıtları göz önüne alarak en az maliyetle hizmet sunabilmesi için araç rotalarının belirlenmesi problemidir. Araç Rotalama Problemi, Tedarik Zincirinde ve aynı zamanda Tedarik Zincirinin parçası olarak Lojistikte yer alan ana karar alanlarından olan taşıma ile doğrudan ilişkilidir. Gerçek dünya uygulamalarında birçok değişik kısıtlar ve farklılıklar Araç Rotalama Problemlerinde çeşitliliği de beraberinde getirmiş, literatürde ve uygulamalarda farklı özellik ve kısıtlara sahip Araç Rotalama Problemlerinin incelenmesine yol açmıştır. Çok Depolu Araç Rotalama Problemi de müşterilere daha iyi hizmeti daha az maliyetle daha kısa sürede ve daha kısa yol kat ederek sunabilmek için müşterilerin taleplerinin tek bir depodan karşılanması yerine, müşterilere göre farklı yerlere konumlanmış birden fazla depodan karşılanması ile ortaya çıkmıştır. Lojistik maliyetlerde önemli yere sahip olan Araç Rotalama Problemlerinin çözümü için kesin ve sezgisel birçok çözüm metotları önerilmiş ve özellikle son dönemlerde metasezgisel olanlar üzerine yoğunlaşılmıştır. Karınca Kolonisi Optimizasyonu da gerçek karıncalardan ilham alınarak geliştirilmiş bir metasezgiseldir. Bu tez çalışmasında, Çok Depolu Araç Rotalama Problemini çözmek için Karınca Kolonisi Optimizasyonundan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Vehicle Routing Problem is the problem of defining the vehicle routes for a company to serve its customers with minimum costs considering some operational constraints. Vehicle Routing Problem is directly concerned with the transportation which is one of main decision areas both in Supply Chain Management and in Logistics as a part of Supply Chain Management. Lots of various constraints and differences in real world applications brought together the variety in Vehicle Routing Problem and caused the investigations of Vehicle Routing Problems which have different properties and constraints in articles and applications. The Multi Depot Vehicle Routing Problem appeared from the idea of compensation of the customer demands from more than one depots located in different places according to the customers instead of compensating from one depot to supply a higher quality of service with a lower cost and in a shorter time period. Many of deterministic and heuristic solution methods are proposed to solve the Vehicle Routing Problem which is an important factor in logistics costs and especially nowadays the metaheuristic solutions are intensified. Ant Colony Optimisation is a metaheuristic solution which is developed by the inspiration of real ants. In this study, the Ant Colony Optimisation is profitted to solve the Multi Depot Vehicle Routing Problem.