Alüminyum matrisli B4C takviyeli kompozitlerin döküm yöntemi ile üretimi
Processing of B4C-reinforced al matrix by casting technique
  1. Tez No: 180438
  2. Yazar: FATİH TOPTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL KERTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Bor Karbür, Kompozitler, Arayüzey, Aluminium, Boron Carbide, Composites, Interface
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Alüminyum metali için takviye elemanı olarak kullanıldığında elde edilen Al-B4Ckompozitleri, fren malzemesi olarak kullanılabilmesi için gerekli olan yüksek sertlik, yüksekaşınma direnci ve rijitlik gibi mükemmel mekanik ve fiziksel özellikler kazanılmasını sağlar.Bununla birlikte, özellikle son 20 yıl içinde otomotiv endüstrisi fren malzemelerinin seriüretimi için daha ekonomik ve güvenilir olabilecek bir üretim yöntemine artan rekabetnedeniyle gereksinim duymaktadır. Ayrıca, bu kompozitlerin bu tür uygulamalar için başarılıbir şekilde yaygın olarak kullanılabilmesi için B4C'ün sıvı alüminyum metali tarafındanıslatılabilmesi ve arayüzeyde istenmeyen fazların oluşması gibi problemlerin de çözülmesigerekmektedir.Bu nedenle, bu deneysel çalışma yukarıda sıralanan problemleri çözmek için ekonomik birdöküm tekniğini tanıtmaktadır. Bu amaçla, deneysel çalışmalar değişik boyutlarda B4Ctozlarının ticari saflıktaki alüminyuma döküm yöntemi kullanılarak takviyesi içinyürütülmüştür. Yapılan çalışmalardan elde edilen deneysel verilere göre üretimparametrelerinin ve mikroyapının kontrolü ile kullanılan döküm tekniği, fren malzemesiolarak kullanılabilecek yüksek performanslı Al-B4C kompozitlerinin üretimi için ideal biryöntem olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
When B4C is used as a reinforcement material for Al, it provides excellent mechanical andphysical properties, such as high hardness, high wear resistance and stiffness which make Al-B4C composites ideal candidate materials for brake systems. However, especially during thelast two decades, automotive industry urgently required a cost-effective processing techniqueto produce competitive brake components for mass production. Furthermore, wetting problembetween B4C and liquid Al metal as well as the formation of undesirable phases at theinterface are yet to be solved for successful application of these composites.Therefore, the present work introduces a cost-effective and reliable casting technique toovercome the above mentioned issues. For this aim, experimental work was carried out usingB4C powders with different particle sizes to reinforce commercially available Al usingcasting technique. It was shown that using the casting technique reported here a new range ofhigh performance composite materials suitable for braking systems could be produced bycontrolling both the process parameters and hence the final microstructure.