Ro-ro tasımacılıgında yer seçimi problemine yönelik bir çözüm geliştirilmesi ve İstanbul ili için uygulanması
Proposing a solution for choosing port layout problem in ro-ro transportation and applying it to İstanbul
- Tez No: 180525
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİ BARAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ro-Ro taşımacılık, Yük gemisi, Liman seçimi, ntermodal taşımacılık, Ro-Ro transportation, Cargo ship, Port selection, Intermodal transportation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Ro-Ro, Roll on/Roll off terimlerinin kısaltmasıdır ve otomobil, treyler ve kamyon gibitekerlekli yüklerin taşınmasını sağlayan bir gemi türüdür. Ro-Ro gemileri limanda, yükleringemiye rampalar aracılığıyla tekerlekler üzerinde yüklenip boşaltılmasını sağlar. Dahili ya daharici rampalar Ro-Ro yükünün yüklenip boşaltılmasını kolaylaştırmaktadır. Büyük nesnelerde dahil olmak üzere Ro-Ro gemisi üzerinde taşınan yükler esnektir. Ro-Ro gemileri yükleringüvenli bir şekilde taşınmasını sağlarlar ve müşteri isteklerini yerine getirebilme özellikleriyüksektir.Taşımacılık ticari ve endüstriyel faaliyetler ve dış ticaret için önemli bir destek sağlamaktadır,bu yüzden ekonomi için hayati bir değere sahiptir. Taşımacılık küreselleşme ile birlikte dahaönemli bir seviyeye gelmektedir. Türkiye için Ro-Ro sektörü taşımacılık sektörü içerisinde iyibir pozisyon almalıdır.Ro-Ro taşımacılık içerisinde liman yerinin seçilmesi büyük bir problemdir, çünkü bir çokkritik faktör bulunur. Örnek olarak, seçtiğiniz liman yükleme ve boşaltma noktalarına yakınolmalı, toplam maliyetler en düşük seviyede olmalıdır. Bu çalışmada stanbul'daki üç limanyerleşimi için bazı kritik faktörler belirlenmiştir.Bu çalışmada giriş bölümünün ardından ikinci bölümde taşımacılık teorisi incelenmiş vedeniz taşımacılığı ve yapısı tanıtılmıştır.Üçüncü bölümde, Ro-Ro tanımı; Ro-Ro sistemi ve çevresi, Ro-Ro'ya değer ekleyen hizmetlerve Ro-Ro taşımacılık maliyetleri detayları altında incelenmiştir. Dünya ve Türkiye üzerindekiyaygın Ro-Ro uygulamaları araştırılmıştır.Dördüncü bölümde, Ro-Ro taşımacılığın teknik analizi yapılmıştır. Beşinci bölümde, PendikRo-Ro limanı ve UN Ro-Ro şirketi incelenmiştir. Altıncı bölümde, önerilen Ambarlı, Silivrive Kavaklı limanları hakkında bilgi verilmiştir ve stanbul için bir Ro-Ro taşımacılık modelisunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ro-Ro is an acronym for Roll on/Roll off and a type of ship that carries wheeled cargo suchas automobiles, trailers and lorries. Ro-Ro vessels allow the cargo to be rolled on and rolledoff the vessel when in port. A series of external and internal ramps facilitate the loading anddischarge of Ro-Ro cargo. The type of cargo that can be carried on a Ro-Ro is flexible,including large objects. Ro-Ro ships provides safe cargo transport and they are capable ofmeeting customers? needs.Transportation is crucial for economy by providing essential support for commercial andindustrial activities and foreign trade. Transportation is gaining even more importance nowwith globalisation. In Turkey, Ro-Ro sector must keep a good position in all transportationsector.In Ro-Ro transportation, choosing port layout is a big problem, because there are a lot ofcritical factors. For example, the port you have chosen must be near loading or unloadingpoints, total costs must be minimum. In this study, we determined some critical factors forthree Ro-Ro ports in stanbul.In this study after the introduction, in the second chapter, transportation theory have beenexamined and marine transportation and its structure were described.In the third chapter, Ro-Ro definition have been examined in detail including Ro-Ro systemand its environment, value adding services in Ro-Ro and Ro-Ro transportation costs. Andcommon Ro-Ro applications in the World and Turkey have been researched.In the fourth chapter, technical analysis of Ro-Ro was made. In the fifth chapter, Pendik Ro-Ro port and UN Ro-Ro corporation were examined. In the sixth chapter, we gave someinformation about alternative Ambarlı, Silivri and Kavaklı ports and a Ro-Ro transportationmodel proposed stanbul has been given.