New solution methods for single machine bicriteria scheduling problem: Minimization of average flowtime and number of tardy jobs
Tek makineda iki ölçütlü çizelgeleme problemi için yeni çözüm metodları: Ortalama akış süresi ve toplam geç kalmış iş sayısını enküçükleme
  1. Tez No: 180675
  2. Yazar: FATİH SAFA ERENAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İki Ölçütlü Çizelgeleme, Ortalama İş Akış Süresi, ToplamGeç Kalmış İş Sayısı, Işın Taraması, Bicriteria Scheduling, Average Flowtime, Number of Tardy Jobs, BeamSearch
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tezde, ortalama iş akış süresini ve toplam geç kalmış iş sayısını enküçüklemeyihedefleyen iki ölçütlü tek makina çizelgeleme problemini ele aldık. NP-zor olduğubilinen bu problemın önemi ele aldığı ölçütlerden kaynaklanmaktadır. Zira, elealınan birinci ölçüt tedarik zinciri içerisindeki bir üreticinin, ikincisi ise birtüketicinin bakış açısını temsil eder. Bu çok ölçütlü problem için iki yapıcısezgisel yöntem öneriyoruz. Bu iki yöntem ışın taraması algoritması esas alınarakgeliştirilmiştir. Önerilen bu iki algoritma, üçü literatürde mevcut ikisi de yenigeliştirilmiş olan, 5 farklı sezgisel yöntem ile karşılaştırılmıştır. Yaptığımız sayısaltestler sonucu, önerdiğimiz algoritmaların, çoğu zaman en iyi etkin çizelgelereulaştığı ve karşılaştırıldıkları sezgisel yöntemlerden daha iyi sonuçlar verdikleritesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we consider the bicriteria scheduling problem of minimizing numberof tardy jobs and average flowtime on a single machine. This problem, which isknown to be NP-hard, is important in practice as the former criterion conveys thecustomer?s position and the latter reflects the manufacturer?s perspective in thesupply chain. We propose two new heuristics to solve this multiobjectivescheduling problem. These two heuristics are constructive algorithms which arebased on beam search methodology. We compare these proposed algorithms withthree existing heuristics in the literature and two new meta-heuristics. Ourcomputational experiments illustrate that proposed heuristics find efficientschedules optimally in most of the cases and perform better than the otherheuristics.