Production of orbital implant from hydroxyapatite
Hidroksilapatitten orbital implant üretimi
  1. Tez No: 181181
  2. Yazar: BUĞRA BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroksilapatit, poroz implant, orbital implant, göz implantı, Hydroxyapatite, porous implant, orbital implant, eye implant
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Göz kayıplarında yada göz küresinin orbitten (göz çukuru) çıkarılmasınıgerektiren durumlarda bu boşluğu doldurmak, enfeksiyon riskinden korumak ve orbityapısını koruyabilmek için küre biçiminde orbital implantlar kullanılmaktadır. Sonzamanlarda hidroksilapatit (HAp), biyouyumluluğu ve doku iç büyümesine olanakveren yapısı nedeniyle orbital implant malzemesi olarak büyük kabul gördü.Bu çalışmada HAp tozundan, yeni ve basit bir metotla poroz orbital implantüretilmeye çalışıldı. mplantın porozite (gözenek) miktarı ve gözenek büyüklüklerifarklı miktarda naftalin eklentisi ile kontrol edilmeye çalışıldı. Burada amaç implantındaha hafif olması ve doku iç büyümesine olanak vermesini sağlamaktı. X ışını kırınımı(XRD) ve kızılötesi (IR) spektrum analizi vasıtasıyla sinterleme işlemi öncesi vesonrası faz ve bileşim değişimi karakterize edildi. Bu analizlere gore, sinterlenmişnumunelerde bozunum fazları, empürite ve naftalin kalıntısına rastlanmadı. Gözenekmorfolojisi ve gözenek dağılımı tarama elektron mikroskobu (SEM) vasıtasıylaincelendi ve eklentilere bağlı olarak karşılaştırıldı. Ayrıca implantların ağırlık,yoğunluk, büzülme miktarı ve porozite ölçümleri yapıldı. Mekanik test olarak,hazırlanan numunelerin basma dayanımları ölçüldü. Tüm sonuçlar değerlendirildi vekarşılaştırıldı.Mekanik dayanım, ağırlık, gözenek morfolojisi, gözeneklerin dağılımı vegözenekler arası bağlantı dikkate alındığında en iyi sonuçlar %45 naftalin katkılınumuneden elde edildi.
Özet (Çeviri)
When an eye was lost due to trauma or in the events that require to remove eyeglobe from the orbit, spherically shaped orbital implants were used in order to fill thecavity, to protect the area from infection and to preserve the structure of orbit. In recentyears, hydroxyapatite has gained wide acceptance as an orbital implant material due to itsbiocompatibility and its porous structure allowing tissue ingrowth.In this study, it is intended to manufacture porous orbital implant by a novel andsimple process. The amount of porosity and pore size of implant is tried to be controlledthrough varying amount of naphthalene addition. Here, it is proposed to make the implantslight in weight as well as suitable for rapid vascularization after implantation.Characterization of the implants with respect to phase purity was performed by X-raydiffraction (XRD) and Infra-red spectrometer (IR) so as to compare this characteristic ofthe final product to that of starting material. Based on these investigations, no sign ofdecomposition phases, impurities and the trace of naphthalene were detected in the sinteredsamples. The pore morphology and pore size distribution of the samples were investigatedby scanning electron microscope (SEM) and the results were compared with respect tovariables. Besides, weight, bulk density, rate of contraction and porosity of implants weremeasured. As a mechanical test, compressive strength of the specimens prepared for thispurpose was investigated. All results were evaluated and compared to each other.As far as the mechanical strength, weight, pore size distribution in terms ofmicro macropores and interconnectivity concerned, the best results were achievedfrom %45 naphthalene added implant specimen.