Coğrafi bilgi sistemlerinde geometri sınıf kütüphanesi
Geometric library in geographic information systems
  1. Tez No: 181359
  2. Yazar: MURAT HACIÖMEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Konumsal Veri, Geometrik Sınıf Kütüphanesi, Coğrafi BilgiSistemi, Spatial Data, Geometric Class Library, Geographical InformationSystems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) dünyada ve ülkemizde sürekli gelişen bir ilgialanı halindedir. Coğrafi Bilgi Sistemlerinde verilerin yapısı diğer sistemlerden bazıfarklılıklar göstermektedir. CBS'ler de veriler konumsaldır (konumsal geometriler) vegeleneksel yöntemlerle işlem yapmak zordur. Birçok araştırmacı geometrik yapılar vearalarındaki ilişkileri tanımlamak için çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar nihayetgünümüzde ihtiyaçları karşılayabilecek bir standarda kavuşmuştur. Geometrikyapıları ve aralarındaki ilişkileri, geçmiş çalışmalar temelinde standarda kavuşturmaküzere Open Geospatial Consortium (OGC) kurulmuştur. Bu tez kapsamında konumsalverilerin işlenebilmesi için bu verileri tanımlayacak ve aralarındaki işlemleriyürütebilecek konumsal bir sınıf kütüphanesi tam ve doğru olarak gerçekleştirilmiştir.Söz konusu geometrik sınıf kütüphanesi boyutsal olarak genişletilmiş dokuzkesişim modeli temel alınarak ?Microsoft .net? platformunda geliştirilmiştir. İlgiliplatform web servisleri oluşturmada oldukça esnek bir yapı sunmaktadır. Sonuç sınıfkütüphanesinin sınanması yine OGC tarafından standartlaştırılan ?iyi tanımlanmışmetin? tabanlı XML formatında sınama verileri ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Geographical Information Systems (GIS) has been a progressively developinginterest area in the world and in our country. In Geographical Information Systems,the structure of the data indicates some differences from other systems. In GIS, dataare spatial (spatial geometry) and it is difficult to make operations with traditionalmethods. Many researchers have made studies to describe the geometric structuresand the relationships between them. Today, these studies finally reached the standardsthat meet the needs. On the basis of previous studies, in order to reach the standardsfor geometric structures and the relationships between them, Open GeospatialConsortium was founded. In this thesis, a spatial class library was formed completelyand accurately in order to describe the data for dealing with this spatial data and toprocess the operations between them.The mentioned geometric class library was developed in ?Microsoft .net?platform by taking basis from dimensionally extended nine interaction model. Theconcerned platform offers a very flexible structure to form web services. Testing thefinal class library was done with ?well known text? based; XML formatted testingdata which was standardized by OGC.