Dispers boyarmadde içeren tekstil atıksularında renk giderimi
Decolorization of Textile Wastewaters Containing Disperse Dyestuff
- Tez No: 181735
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEHİMAN ÇİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dispers boya, Fenton prosesi, kimyasal koagülasyon, KOI, renk, Dispers Red 167, Dispers Yellow 119, Dispers dye, Fenton process, chemical coagulation, COD, color, Dispers Red167, Dispers Yellow 119
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada tekstil endüstrisinde elyaf boyamada kullanılan boyarmaddelerdenC.I. Dispers Yellow 119 ve C.I. Dispers Red 167'nin kimyasal koagülasyon ve Fentonprosesi ile arıtılmasında optimum koşulları belirlenmiştir.Kimyasal koagülasyon deneyleri sonucunda Dispers Yellow 119 boyarmaddesiiçin 75 mg/l FeSO4 konsantrasyonunda ve pH 6'da %99 renk ve %80 KOI giderimi,100 mg/l FeCl3 konsantrasyonunda ve pH 6'da %99 renk ve %85 KOI giderimi ve200 mg/l Alum konsantrasyonunda ve pH 7'de %99 renk ve %91 KOI giderimi eldeedilmiş, Dispers Red 167 boyarmaddesi için 100 mg/l Fe+2 dozunda ve pH 7'de %98renk ve %77 KOI giderimi, 150 mg/l Fe+3 konsantrasyonunda ve pH 4'de %99 renkve %90 KOI giderimi ve 250 mg/l Alum konsantrasyonunda ve pH 6'da %98 renk ve%70 KOI giderimleri elde edilmiştir.Fenton prosesinde ise Dispers Yellow 119 için optimum pH, sıcaklık vekarıştırma süresi sırasıyla 3, 30oC ve 15 dakika olarak belirlenmiş ve bu optimumşartlarda 50 mg/l Fe+2 ile 75 mg/l H2O2 kullanıldığında %99,7 renk giderimi ve%98,7 KOI giderimi elde edilmiştir. Dispers Red 167 için optimum pH, sıcaklık vekarıştırma süresi sırasıyla 3, 60oC ve 25 dakika olarak belirlenmiş ve bu optimumşartlarda 50 mg/l Fe+2 ile 100 mg/l H2O2 kullanıldığında %94,9 renk giderimi ve%96,1 KOI giderim verimlerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to determine the optimum conditions in thetreatment of Dispers Yellow 119 and Dispers Red 167, the dyeing materials used fordyeing fibers by chemical coagulation and Fenton process.The results of chemical coagulation experiments for Dispers Yellow 119 dyestuff,%99 color and %80 COD removal at pH 6 with 75 mg/l for FeSO4 dosage, %99 colorand %85 COD removal at pH 6 with 100 mg/l for FeCl3 dosage and %99 color and %91COD removal at pH 7 with 200 mg/l for Al2(SO4)3 dosage have been obtained. %98 colorand %77 COD removal at pH 7 with 100 mg/l for FeSO4 dosage, %99 color and %90COD removal at pH 4 with 150 mg/l for FeCl3 dosage and %98 color and %70 CODremoval at pH 6 with 250 mg/l for Al2(SO4)3 dosage for Dispers Red 167 dyestuff wereobtained.In the Fenton processes, optimum pH, temperature and mixing time for DispersYellow 119 were obtained as 3, 30oC and 15 min respectively. At this optimumconditions, %99,7 color and %98,7 COD removal for Dispers Yellow 119 with 50 mg/lfor Fe+2 and 75 mg/l for H2O2 were obtained. It were also obtained as 3, 60oC and 25 minfor Dispers Red 167 and at this optimum conditions, %94,9 color and %96,1 CODremoval were achieved with 50 mg/l for Fe+2 and 100 mg/l for H2O2.