Yeşilırmak nehir teraslarında toprakların oluşumu ve sınıflandırılması
Soil formation and taxonomy in Yesilirmak river terraces
  1. Tez No: 182032
  2. Yazar: MEHMET ERDEM AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. ALPER DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşilırmak nehir terasları, toprak oluşumu, Yesilirmak river terraces, soil genesis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada ana materyali alüviyaller olan, Yeşilırmak nehir terasları üzerindeoluşmuş topraklar incelenmiştir. Bu amaçla çalışma alanında 4 farklı profil açılmıştır. Açılanprofillerden horizon esasına göre 27 adet örnek alınmış ve laboratuarda fiziksel ve kimyasalanalizleri yapılmıştır. Tanımlanan profiller Toprak Taksonomisi'ne göre, Kum Ocağı ve Çakılserileri Typic Ustipsamments, Havaalanı serisi Typic Haplustolls ve Mera serisi ise TypicArgiustolls olarak sınıflandırılmıştır.Toprakların pH değerleri 7,38-8,41 arasında değişmekte olup, topraklar hafif vekuvvetli bazik reaksiyonlu olarak sınıflandırılmıştır. Toprakların çoğunda, pH değerleri profiliçinde düzensiz olarak dağılmıştır. Bir kısmında is pH değerlerinde derinliğe bağlı olarak artışgörülmüştür. Çalışma alanı topraklarında kireç %0.8-25.4 arasında değişmiştir. Topraklarınkireç içerikleri geniş sınırlar içinde değişmesine rağmen, büyük çoğunluğu fazla kireçli olaraksınıflandırılmıştır. Toprakların önemli bir kısmında, kireç profil içinde düzensiz olarakdağılmıştır. Topraklarda organik madde içeriği %0,14-6,11 arasındadır. Toprakların organikmadde içerikleri geniş sınırlar içerisinde değişim göstermesine rağmen, büyük çoğunluğununorganik madde içeriği düşük düzeydedir. Organik madde içeriği sadece iki serinin yüzeyhorizonlarında %4'ün üzerindedir.Çalışma sonunda alüviyal ana materyal, tekstür, topoğrafya ve zamanın tanımlanantoprakların oluşumunu farklı derecede etkilediği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the soils of which parent material is alluvial and formed Yesilirmak riverterraces were investigated. For this purposes four different profiles were excavated in thestudy area. Then tweny-seven soil samples were taken from horizons of four profiles and theirphysical and chemical analyses were done for soil taxonomy research. Series of Kumocagi andCakil were classified in subgroup as Typic Ustipsamments, Havaalani and Mera series wereclassified Typic Haplustolls and Typic Argiustolls subgroups respectively.The pH values of soils varied between 7,38-8,41. These soils can be classified as lowand highly basic. Most of the soil series had an irregular pH distribution in the profile. Therange of carbonate content of the soils was 0.8-25.4%. Allthough carbonate content of soilsshowed a very wide range, majority of them can be classified as highly calcareous. In most ofsoils carbonate content was distributed irregulary in the profile. Organic matter content werebetween 0,14-6,11% in the soils. Allthough organic matter contents of the soils changed in awide range most of them had low organic matter content. Organic matter content was over 4%in the surface horizon of only two series.Research result showed that, alluvial parent material, particle size, topograpy and timehave different affect on investigation soils.