Linux tabanlı çalışan veri derleme ve sunucu özellikli gömülü sistem uygulaması
An embedded Linux based data acquisition and server application
- Tez No: 182294
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ZİYA ALKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gömülü Sistem, Linux, Internet, Uzaktan Erişim, Embedded System, Linux, Internet, Remote Access
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Gömülü sistem belirli özel bir fonksiyonu gerçekleştirmek için tasarlanmış donanım,yazılım ve belki sonradan eklenen sürücülerin kombinasyonudur. Veri toplama vesunma hizmeti de gömülü sistem uygulamalarında geniş bir uygulama alanıbulmaktadır.Bu tez çalışması ile Linux çalıştıran gömülü sistem ve kullanıcı arasında doğrudan ikiyönlü iletişim sağlanmış, kullanıcıya gezici sistemde oluşan derlenmiş GPS (GlobalPositioning System) verilerini izleyebilme ve eklenen kamera fonksiyonunu gerçekzamanlı olarak tetikleyebilme yetisi kazandırılmıştır. GPRS (General Packet RadioService) bağlantısı ile dünya çapında izlenebilen gezici gömülü sistemin kullanıcıarayüzünde, ikili sunucu yapısı tasarlanarak işletim maliyeti düşürülmüştür. Buçalışmanın sonucunda internet tabanlı, PPP (Point-to-Point Protocol) bağlantı ile ikiyönlü iletişim yapabilen, işletim maliyeti düşük esnek bir uzaktan erişim ve/veyauzaktan kontrol sisteminin omurgası oluşturulmuştur. Çeşitli gerçek zamanlı sürücülerile tasarlanan gömülü sistemin yetenekleri genişletilebilir.
Özet (Çeviri)
An embedded system is a combination of hardware, software and perhaps additionaldrivers designed to perform a dedicated function. Data acqusition and compilationprojects have a wide application area in embedded systems.In this thesis a data acqusition system is built where a client can reach the compiledGPS (Global Positioning System) data and trigger the attached camera in real timeby providing direct bidirectional communication between client and linux embeddedsystem. Operational cost is minimized by designing a dual server structure at theclient interface of the embedded system which can be tracked world wide by GPRS(General Packet Radio Service) connection. A flexible internet based remote accessand remote control system which carries out wireless direct bidirectionalcommunication via PPP (Point-to-Point Protocol) has been implemented. Thedesigned embedded system with low operational and set up cost, can be expandedin capability by adding various real time drivers.