Karaman'da nohutlarda sorun oluşturan yabancı otlar ve kritik periyodun belirlenmesi
Determination of weeds causing matter and critical period on chickpeas in Karaman province
- Tez No: 183083
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÜNCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: chickpea, weed, critical periyod
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKARAMAN'DA NOHUTLARDA SORUN OLUŞTURAN YABANCIOTLAR VEKR T K PER YODUN BEL RLENMESNaci EROĞLUSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüBitki Koruma Ana Bilim Dalı2006, 44 SayfaJüri: Prf.Dr. Ahmet GÜNCANPrf.Dr. Mustafa ÖNDERYrd.Doç.Dr. Nuh BOYRAZBu çalışma, Karaman ( Merkez, Ayrancı, Ermenek, Kazımkarabekir, Başyayla,Sarıveliler) ilinde yoğun ekiliş alanı bulunan nohut tarlalarında sorun oluşturan yabancı otlarıbelirlemek ve mücadele zamanını tayin etmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma sonucunda17 ye yakın yabancı ot türünün nohut tarlasında bulunduğu gözlenmiş olup yaygın olarakbulunan yabancı ot türlerinden; sırayla Chenopodium album L. (Sirken), Convolvulus arvensisL. (Tarla sarmaşığı), Amaranthus retroflexus (Horoz ibiği)'nin yoğun olduğu saptanmıştır.Kritik periyodu belirlemek amacı ile farklı zamanlarda yapılan yabancı otmücadelesinin uygulandığı bu çalışmada, yabancı otlarla mücadelede kritik periyodun,çıkıştan itibaren 8. ve 9. haftalara kadar olduğu bulunmuştur. Dolayısıyla nohudun çıkışındanitibaren, bu süreler dışında yapılan mücadelenin verim artışı açısından önemli bir etkisininolmayacağı belirlenmiştir.Diğer taraftan Karaman ve yöresinde yabancı otlardan dolayı nohuttaki ürün kaybının% 29.09 olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelime: Nohut, yabancı ot, kritik periyot
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDETERMINATION OF WEDS CAUSING MATTER AND CRITICALPERIOD ON CHICKPEAS IN KARAMAN PROVINCENaci EROĞLUUniversity of SelcukGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Plant Protection2006,44 PageSupervisor: Prf.Dr. Ahmet GÜNCANPrf.Dr. Mustafa ÖNDERAsist Prf.Dr. Nuh BOYRAZThis study was carried on weeds which caused matter in intensive sowing chickpeafields and their control time with the aim of determine, in Karaman Province (districts;Center, Ayrancı, Ermenek, Kazımkarabekir, Başyayla, Sarıveliler). In result of the study, Itwas observed to found nearly 17 weed species in chickpea fields and determined as commenand intensive weed species; in order Chenopodium album, Convolvulus arvensis, Amaranthusretroflexus In this study that was done weed control on different times with the aim ofdetermine of critical periyod, It was founded critical periyod that it was 8. and 9. weeks afterpost emergence on weed control of chickpea.Consequently, It was determined that doing weed control in the out of mentionedtimes has nat an inportan effect on increasing of yeald.It was determined yield losses about % 29.09 because of weeds on chickpea inKaraman Province and about regions.