Türkiye Nepeta L. (Lamiaceae) cinsinin polen morfolojisi
Pollen morphology of genus Nepeta L. in Turkey
  1. Tez No: 183774
  2. Yazar: SEVCAN ÇELENK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HULUSİ MALYER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Nepeta L, Labiatae (Lamiaceae), polen morfolojisi, ışık mikroskobu(LM), taramalı elektron mikroskobu (SEM), Nepeta L, Lamiaceae (Labiatae), pollen morphology, light microscope (LM)and scanning electron microscope (SEM)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
YAZAR ADI: SEVCAN ÇELENKTEZ ADI: TÜRKİYE NEPETA L. (LAMIACEAE) CİNSİNİN POLEN MORFOLOJİSİÖZETNepeta L. (Lamiaceae) cinsi taksonomik olarak problemleri olan bir cinstir. Türkiye'de35 türe ait 41 takson ile temsil edilmektedir. Daha önceki çalışmalarda incelenen morfolojikkarakterler cinsin sınıflandırılmasında yeterli olamadığından, yapılan bu çalışma ilepalinolojik karakterler kullanılarak cinsin sınıflandırılmasına farklı bir açıdan bakılmayaçalışılmıştır.Bu çalışmada Nepeta L. (Lamiaceae) cinsinden 37 tür, 42 taksona ait 74 farklılokaliteden toplanmış bitki örneklerinin polen morfolojileri ışık mikroskobu ve taramalıelektron mikroskobu (SEM) kullanılarak incelenmiştir. Işık mikroskobu incelemeleri içinwodehouse ve asetoliz yöntemlerine göre preperatlar hazırlanmıştır. Işık mikroskobuincelemelerine göre polenler isopolar, hekzakolpat, polen şekli suboblattan prolata kadar,amb şekli sirkular, kolpus membranı granüllü, ornemanasyon retipilat, perforat, retikulat,mikroretikulat yada biretikulattır. SEM incelemelerine göre Türkiye'de yayılışı olan Nepeta L.taksonları arasında altı farklı polen tipi ayırt edilmiştir. Wodehouse yöntemi ölçümleri ve SEMile elde edilen görüntülerden yararlanılarak Türkiye'de yayılışı olan Nepeta L. taksonları içinpalinolojik karakterleri içeren bir ayırım anahtarı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
NAME OF AUTHOR: SEVCAN ÇELENKNAME OF THESIS: POLLEN MORPHOLOGY OF GENUS NEPETA L. (LABIATAE) INTURKEYABSTRACTNepeta L. is a species having taxonomically hardships and found in the family ofLamiaceae. There are 35 genus and 41 taxons in Turkey. The researches done so far withthe Nepeta L. species have been performed in the classical aspect of taxonomy using thegeneral and morphological features of the plant. Apart from morphological taxonomicidentification, contemporary scientific methods propose the new aspects containing themorphology of the pollen.In this study, pollen morphologies of 74 plant specimen belong to 37 species and 42 taxawere investigated using light microscope(LM) and scanning electron microscope. Thespecimen will be prepared using the method of wodehouse and asetolizis for lightmicroscope and necessary measurements were done. Pollen grains of Nepeta L. areisopolar, hexacolpate, pollen shape from suboblata to prolata, amb circular, colpusmembrane granule, exine ornamentation retipilate, perforate, reticule, microreticule orbireticule. According to SEM investigations, six different pollen types were identified betweenTurkey species of Nepeta L. A taxonomic key was done using wodehosue measurementsand SEM photographs.