Yenidünya aşılı BA-29 ve Quince-A ayva çeliklerinin köklenme durumu ve aşı tutma oranının belirlenmesi
Research on rooting and budding success rate on Quince-A and BA-29 that are grafted with loquat
  1. Tez No: 183931
  2. Yazar: ADİL ONUR BERMEDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayva, yenidünya, aşı, çelikle çoğaltma, quince, loquat, budding, rootstock propagation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırmada, Quince-A ve BA-29 ayva anaçlarına, Champagne de Grasse veOttowiani yenidünya çeşitleri Yonga ve Yama aşı metotları ile aşılanmış veköklendirme kasalarına dikilmiştir.Champagne de Grasse çeşidiyle 15 Kasım 2005 tarihinde aşılanan çeliklerde BA-29 anaçlarında %58,3 ve Quince-A anaçlarında %50,0 aşı başarısı elde edilmiştir.Aynı çeşitle 22 Nisan 2006 tarihinde aşılanan çeliklerde ise sırasıyla %79,4 ve %69,1aşı başarısı elde edilmiştir. 1000 ppm IBA uygulanmış bu çeliklerde köklenmeolmamıştır.Ottowiani çeşidiyle 24 Haziran 2006 tarihinde aşılanan çeliklerde her iki anaçtada %100 aşı başarısı elde edilmiş, ancak köklenmede başarı sağlanamamıştır.Aşılanmadan 1000 ppm IBA uygulanarak 26 Nisan 2006 tarihinde köklendirmekasalarına dikilen çeliklerde, Quince-A anacı %14,0, BA-29 anacı ise %1,0oranında köklenmiştir.Ottowiani çeşidiyle 27 Eylül 2006 tarihinde aşılanan çeliklerde ise Quince-Aanacında %54,0 aşı başarısı ve %26,0 köklenme başarısı elde edilmiştir. Aynıdenemede BA-29 anacında aşı başarısı elde edilemezken %0,5 oranında köklenmeelde edilmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlar, başarı oranını yükseltmek için çalışmalarındevam ettirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Champagne de Grasse and Ottowiani loquat cultivars were buddedon Quince-A and BA-29 quince rootstocks by Patch and Chip Budding and planted inmist propagation units.It was found that buddings which were budded with Champagne de Grasse in 15November 2005 on BA-29 (58.3%) were more successful than the ones on Quince-A(50.0%). The success rate on the buddings conducted on 22 April 2006 was 79.4% and69.1%.Rootstocks budded with Ottowiani in 24 June 2006 were 100.0% successful onboth rootstocks, but no cuttings rooted in this experiment.In rootstocks that were treated with 1000 ppm IBA and planted without buddingin mist propagation units in 26 April 2006, Quince-A has rooted 14.0% and BA-29 hasrooted 1.0%.In the experiment which was planted in 27 September 2006, buddings on Quince-A has 54.0% success and gave 26.0% rooting ratio. There were no successful buddingson BA-29 while 0.5% rooting rate has been obtained.The results of this experiment show that experiments should continue to increasesuccess ratios.