Sıcak su uygulamalarının big top nektarin çeşidinin derim sonrası kalitesine etkisi
The effects of hot water treatments on postharvest quality of big top nectarine cultivar
  1. Tez No: 183934
  2. Yazar: FATMA TEMİZYÜREK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELİF ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nektarin, sıcak su daldırma, üşüme zararı, çürüme, soğuktamuhafaza, manav ömrü, Nectarine, hot water dipping, chilling injury, decay, cold storage, shelflife
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZETSICAK SU UYGULAMALARININ B G TOP NEKTAR N ÇEŞ D N NDER M SONRASI KAL TES NE ETK SBu çalışmanın amacı Big Top nektarin çeşidinde üşüme zararı ve çürümeleriazaltarak, depolama süresini ve manav ömrünü uzatabilecek en uygun sıcak suuygulama yöntemini belirleyebilmektir.Big Top nektarin çeşidine ait meyveler derimi takiben 1, 2 veya 3 dakika süreyle45ºC, 50ºC veya 55ºC'lik sıcak su daldırma uygulamaları yapılmış ve meyveler 0ºCsıcaklık ve %85-90 oransal nemde 6 hafta süreyle depolanmışlardır. Depolamanın 2.haftasından sonra her hafta depodan çıkarılan meyve örnekleri 20ºC sıcaklık ve %65-70oransal nem koşullarında 4 gün bekletilmişlerdir.Soğukta muhafaza sırasında haftalık olarak ve manav koşullarında bekletmesırasında 2 gün aralıkla ağırlık kaybı (%), meyve kabuk rengi (L* a* b* C* hº), meyveeti sertliği (kg-k), SÇKM (%), meyve suyu pH'sı, titre edilebilir asit (g malik asit/100ml) içerikleri ile fizyolojik ve mantarsal bozulmalar saptanmıştır.1 ile 3 dakika süreyle 45ºC sıcak su daldırma uygulamasının ağırlık kaybı,meyve eti sertliği, meyve rengi, asit içeriği gibi kalite özelikleri açısından en iyiuygulama olduğu ve üşüme zararını ve buna bağlı olarak meydana gelen çürümeleriazalttığı saptanmıştır. Elde edilen bulgulara göre Big Top nektarinleri 0ºC sıcaklık ve%85-90 oransal neme sahip depo koşullarında 6 hafta süreyle başarılı bir şekildemuhafaza edilebilmektedir. Big Top nektarin meyvelerinin soğukta muhafazadan sonramanav koşullarında bekleme süresi 2 gün olarak belirlenmiştir.2006, 115 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECTS OF HOT WATER TREATMENTS ON POSTHARVESTQUALITY OF BIG TOP NECTARINE CULTIVARThe objective of this study to determine optimum hot water treatment to extendstorage and shelf life by reducing chilling injury and decay in Big Top nectarinecultivar.Big Top nectarine fruits were subject to hot water treatments at 45ºC, 50ºC or55ºC for 1, 2 or 3 min after harvest and kept at 0ºC and 85-90% relative humidity for 6weeks. After 2nd week of cold storage, fruits taken from cold storage every week werekept at 20ºC and 65-70% relative humidity for 4 days.Percent weight loss, skin color (L*, a*, b*, C*, hº), fruit flesh firmness (kgforce), total soluble solids (%), pH, titretable acidity (g malic acid / 100 ml),physiological and fungal disorders were monitored at a week interval during storage and2-day interval at 20ºC.Hot water treatment of 45ºC for 1 to 3 min gave the best results for weight loss,fruit flesh firmness, skin color and acid content and reduced chilling injury and decay.The data revealed that Big top nectarine cultivars could be kept at 0ºC and 85-90%relative humidity for 6 weeks and could have 2 day shelf life after cold storage.2006, 115 pages