Stratejik planlama yaklaşımı çerçevesinde kentsel projeler-kamusal alan ilişkisi: Büyükdere aksı Levent plazalar alanı örneği
Within the framework of strategic planning approach urban projects and public spaces: Büyükdere street Levent office district
  1. Tez No: 184165
  2. Yazar: MÜGE GÜLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN KONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Strategic Planning, Urban Project, Public Space, İstanbulBüyükdere Zone, Levent Plazalar DistrictVII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZETKentler son yıllarda küreselleşme sürecinin beraberinde taşıdığı dinamiklerinetkisiyle dahil oldukları yarıştan pay almak için; ekonomik güç kazanma,çevresel sorumluluğu arttırma, iyi bir yönetişim sağlama, sosyal dengeyi kurmave daha yaşanabilir bir çevre için tasarım kalitesini yükseltme gibi koşullarısağlamak durumundadır.Kentsel projelerin son yıllarda gündeme gelmesinin nedeni kentlerdeki hızlıbüyüme sürecinden çok, kentin yapılanma anlayışındaki değişimdir. Kentler artıkbüyük kent parçalarının eklenmesiyle büyümekte ve bunun sonucunda kentselprojelerin önemini artmaktadır. Bu süreçte projeler, yalnızca mekansaldüzenleme araçları değil, mevcut ve olası sorunların çözümüne odaklı, tetikleyicieylem alanları olarak görülmeye başlanmıştır.Ancak sermayenin talepleri doğrultusunda gelişen proje alanları; insanlarınbirbirleriyle iletişim kurup sosyalleşmelerini sağlayan kamusal alanları göz ardıetmektedir. Bu açıdan kentlerde özel sektör eliyle yapılanan günümüz iş vefinans merkezleri incelendiğinde, bu mekanların otomobil ağırlıklı ulaşımkanalları dışında kamusal alan içermediği, toplanma alanı oluşturabilecekmekânların tasarlanmadığı açıkça görülmektedir.Çalışma alanı olarak seçilen Levent Plazalar alanında; kimlik, kamusallık,geçirgenlik, esneklik, çok fonksiyonluluk gibi kriterler doğrultusunda incelemeleryapılmış ve tanımlanan sorun ve potansiyellerin ışığında daha yaşanabilir birkentsel mekan yaratılması için kentsel proje alanlarında ihtiyaç duyulanuygulamaların neler olabileceği tartışılmıştır.Anahtar Kelimeler : Stratejik Planlama, Kentsel Projeler, Kamusal Alan,İstanbul Büyükdere Aksı, Levent Plazalar AlanıVI
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCities have to manage the conditions like gaining economic power, promotingecological sustainability, providing a good governance, establishing socialbalance and increasing design quality for a more livable environment in order totake an interest from the race that they have become a part of with the influenceof dynamics which the globalization process has brought about in the recentyears.The reason that urban projects have come up in recent years is, more than therapid growth process, the change in the conception of urban structuring. Nowcities become larger through the adding of large city parts and consequentlyurban projects gain more importance. Within this process, projects have startedto be conceived as not only spatial organization but also triggering activity zonesthat focus on the solution of present and possible problems.However; project areas developing in accordance with demands of the capital,neglect public spaces which enable people to intercommunicate and tosocialize. From this aspect; when contemporary business and trade centers areexamined, it is obvious that these places do not contain public spaces except forautomobile oriented transportation channels and that places which can formgathering areas are not designed.In the Levent Plazalar area, which is selected as case study examinations in theaspects of such criteria as image and identity, public realm, access andpermeability, flexibility, mix use were made and in the light of defined issues andpotentials, what practices could be required to create a more livable urbanspace was discussed.