Yuvarlak örme makinelerinde üretilen örme kumaş özelliklerini etkileyen parametrelerin incelenmesi
Investigation of the parameters affecting the properties of knitting fabric manufactured by circular knitting machine
- Tez No: 184941
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAT ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yuvarlak Örme Makineleri, İplik, Örme kumaş, Relaks, KumaşözellikleriI, Circular Knitting Machine, Yarn, Knitted Fabric, Relaxation, FabricPropertiesII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİYUVARLAK ÖRME MAKİNELERİNDE ÜRETİLEN ÖRME KUMAŞÖZELLİKLERİNİ ETKİLEYEN PARAMETRELERİN İNCELENMESİSelim ERKOÇÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman: Yrd. Doç. Dr. Nihat ÇELİKYıl: 2006, Sayfa No: 99Jüri : Yrd. Doç. Dr. Nihat ÇELİKProf. Dr. Osman BABAARSLANDoç. Dr. Rızvan EROLBu tez çalışmasında yuvarlak örme makinelerinde üretilen kumaş özelliklerinietkileyen parametrelerin, kumaş özelliklerini ne şekilde değiştirdiği incelenmiştir.Böylece; örme kumaştan istenilen özellikleri sağlamak için değiştirilmesi gerekenparametrelerin belirlenmesine, yardımcı olunması hedeflenmiştir.Çalışma kapsamında yuvarlak örme makinelerinde, open end ve penye ringiplikleri kullanılarak belirli gramajlarda süprem ve ribana örgülü kumaşlarüretilmiştir. Daha sonra kumaşlara yaş ve kuru relaks (rahatlama) işlemleriuygulanmıştır. Bu kumaşların; ilmek sıklığı, en, gramaj, boncuklanma, patlamamukavemeti, kopma mukavemeti, yırtılma mukavemeti ve elastikiyet özellikleriincelenmiştir. Ayrıca çalışma sırasında örme iplikleri, örme yüzeyleri, örmemakineleri ve örmecilik alanında yapılan diğer çalışmalar hakkında bilgilerverilmiştir.Yapılan bu çalışmalar sonucunda yuvarlak örme kumaşlar; iplik, örgü yüzeyive terbiye işlemlerinden doğrudan etkilendiği anlaşılmaktadır. Bundan dolayı örmekumaşların üretimine başlamadan önce kullanım yerinde ihtiyaç duyulacak özelliklerbelirlenerek, bu özellikler doğrultusunda iplik, örme yüzeyi ve terbiye işlemleriseçilerek üretim yapılmalıdır. Böylece örme kumaşların özelliklerinden en verimlişekilde faydalanılmış olunur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsC THESISINVESTIGATION OF THE PARAMETERS AFFECTING THEPROPERTIES OF KNITTING FABRIC MANUFACTURED BY CIRCULARKNITTING MACHINESelim ERKOÇDEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERINGINSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCEUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assist. Prof. Dr. Nihat ÇELİKYear: 2006, Pages: 99Jury : Assist. Prof. Dr. Nihat ÇELİKProf. Dr. Osman BABAARSLANProf. Dr. Rızvan EROLIn this thesis, it is examined that how the parameters, affecting the propertiesof circular knitted fabrics and their influences on these properties. This it is aimed tohelp the identification of parameters should be changed to maintain the desired fabricproperties.Over this study, rib and single jersey fabrics are produced on differentweights by using ring and open-end yarns. After that these fabrics are processed bywet and dry relaxation. Fabric course and wale density( loopdensity ), width, weight,pilling, bursting strength, breaking strength, tearing strength and elongationproperties of these fabric are examined. Furthermore more information about theknitting yarns, knitting surfaces, knitting machines and etc. are additionally given.In general, knitted fabrics are directly affected by yarn, knitting structure andfinishing processes. Therefore, the end-use properties of a fabric should bedetermined before its production. Accordingly, the yarn type, knitting structure andfinishing process should be adopted to have maximum efficiency for expectationsfrom the products.