Yukarıtırtar-Aşağıtırtar köyleri (Isparta kuzeydoğusu)arasında gözlenen manyezit yatağının oluşumu ve kökeni
Ormation and origin of magnesite ore between Yukaritirtar-Aşağitirtar vilage (northwest of Isparta)
  1. Tez No: 184954
  2. Yazar: YUSUF TOPAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN PARLAK, PROF. DR. CAHİT HELVACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hoyran Gölü, Manyezit, Huntit, izotop jeokimyası, sedimantoloji.I
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Hoyran Gölü civarındaki manyezit oluşumları, sedimanter masiv manyezitoluşumu olup Bela Stena tipi olarak değerlendirilmektedir. Manyezitlerin oluşumuiçin gerekli Mg ultramafiklerin alterasyonu sonucu ortaya çıkmakta, yüzey ve yeraltısuyuyla ortama taşınmaktadır. Karbondioksit atmosferden ve linyitlerde gerçekleşenanaerobik fermantasyon sonucu ortaya çıkmaktadır. Hoyran gölü manyezitlerininoluşum ısısı 13-42 C arasında değişmektedir. Manyezitler; evaporasyonla Ca-karbonat çökelimi sonucu Mg+2/Ca+2 oranı yükselen göl suyudan çökelmektedir.Mineral birlikteliği, kalsit (CaCO3), dolomit (CaMg(CO3)2), kalsite-magnezyan((CaMg)CO3), huntit (CaCO33MgCO3), manyezit (MgCO3) şeklindedir. Miyosendöneminde Hoyran Gölü suları Ca+2, Mg+2, CO3-2, HCO3- bileşiminde olmalıdır.Hoyran Gölü manyezitlerinin izotop içeriği 13C ‰-2.58- +5.37 (PDB) ve 18O‰+20.19-+30.04 aralığındadır. NTE bakımından Hoyran Gölü manyezitleri fakirdir.
Özet (Çeviri)
Magnesite occurences at Hoyran Lake districted area sedimentary massivemagnesite and evaluated as Bela Stena type. The Mg, which is necessary forformation of magnesite, has been supplied by the alteration of ultramafics rocks andtransported to its formation of both by combination of surface and undergraundwater. The CO2 was produced by either by atmosphere or by anaerobic fermantationof lignite. Formation tempature of magnesite at Hoyran Lake ranges from 13 C to 42C. Magnesite was precipitated due to increament of Mg+2/Ca+2 ratio in the lakewater by the effect of CaCO3 precipitation. Mineral paragenesis is calcite (CaCO3),dolomite (CaMg(CO3)2), Mg-calcite ((CaMg)CO3), huntite (CaCO33MgCO3),magnesite (MgCO3). Chemical composition of Hoyran Lake water should have beenCa+2, Mg+2, CO3-2, HCO3- in Miocene. Isotope contets of Hoyran Lake magnesiteranges from 13C ‰-2.58 to +5.37 (PDB) for carbon isotope and ranges from 18O‰+20.19 to +30.04 for oxygene isotopes. REE contents are very low for themagnesites studied.KeyWords: Hoyran Lake, Magnesite, Huntite, Isotop Geochemistry, SedimentologyII