Video görüntülerinde renk dedektörü
Colour detector in video images
- Tez No: 185357
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, Renk tarama, Dedektör, Güvenlik
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziVİDEO GÖRÜNTÜLERİNDE RENK DEDEKTÖRÜMurat İNCEFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBilgisayar Anabilim Dalı2006, Sayfa : 53Bu tezde görüntü işleme teknikleri ve dedektölerin çalışma mantıkları incelenmiş oluptarım sektöründe kullanılmak üzere bir ?Renk Dedektörü? programı ve güvenlik sektöründekullanılmak üzere bir ?Hareket Dedektörü? geliştirilmiştir.?Renk Dedektörü? programı kamera ile aldığı görüntüleri bilgisayar üzerinde işleyerek,istenmeyen cisimleri, cismin renginden faydalanarak gerçek zamanlı olarak saptayabilmektedir.Program, ziraat alanında, bakliyat mamulleri olan pirinç, mercimek, nohut vb. ürünlerinaralarına karışan yabancı cisimlerin algılanmasında kullanılabilir.?Hareket Dedektörü? programı kamera ile aldığı görüntüleri, bilgisayar üzerindeişleyerek, ortamda oluşan hareketleri, ortamdaki renklerden faydalanarak gerçek zamanlı olaraksaptayabilmektedir. Geliştirilen program, güvenlik gerektiren yerlerin korunmasında önemli birrol üstlenmektedir. Sistemin yapacağı algılama işlemi güvenlik gerektiren yerlerde olaygerçekleşmeden, kayıplar yaşanmadan önce olası büyük zararların önüne geçebilmektedir.Geliştirilen programlara yardımcı olarak, bir kamera ve bir görüntü yakalama kartıkullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisCOLOUR DETECTOR IN VIDEO IMAGESMurat İNCEFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Computer Engineering2006, Page : 53In this thesis, image processing technics and working logics of detectors have been researchedand a ?Colour Detector? program which can be used in agriculture area and a ?Motion Detector?program which can be used in security area have been developed.?Colour detector? program can unwanted determine the camera images real time by operatingon computer, and determine the objects by benefiting from the colour of object. Programme can beused in agriculture area in comprehension of foreign objects which interfered among the pulseproducts like rice, lentil, and chickpea .?Motion Detector? program can determine the camera images real time by operating oncomputer, and determine the motions by benefiting from the colors in environment. Improved programcan undertake an important role in securing the places which need to be protected. The comprehensionprocess which program performs will be able to prevent the probable big harms before the eventshappened and losses appeared in places which need to be protected.A camera and a video capture card are used in assisting to the developed program.Keywords : Image processing, Colour scanning, Detector, Security1