Klasik ve organik çilek eytiştiriciliğinin verim, kalite ve karlılık açısından karşılaştırılması üzerine bir araştırma
A study on comparing classical and organic strawberry growing system in terms of yield, fruit qality and economic feasibility
  1. Tez No: 185411
  2. Yazar: GÜLDEN BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSNÜ DEMİRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek, Fragaria x ananasa, Klasik ve Organik Yetiştiricilik, Verim, Kalite, Ekonomik Analiz, Strawberry, fragaria x ananasa, classical and organic strawberrygrowing, yield, fruit quality, economic analysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
iKLASİK VE ORGANİK ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN VERİM, KALİTE veEKONOMİK YÖNDEN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAÖZETBu çalışma klasik ve organik çilek yetiştiriciliğinin verim, kalite ve ekonomikaçıdan karşılaştırılması için 2003 Temmuz-2005 Temmuz yılları arasındayürütülmüştür. Denemede Sweet Charlie ve Camarosa çilek çeşitleri siyah plastik vefloating sheet olmak üzere iki farklı malç tipi kullanılarak yetiştirilmiştir. Klasik veorganik yetiştiricilik uygulamalarında çeşitlerin ve malç tiplerinin bitki başına verim,meyve kalitesi, çürük meyve miktarı ve kol sayısı üzerine etkileri değerlendirilmiş veklasik ile organik yetiştiriciliğin kârlılık analizi yapılmıştır.Bitki başına verim bakımından klasik ve organik yetiştiricilik arasında 2004yılında istatistik olarak %1 önem düzeyinde farklılık bulunmuştur. Bitki başına verimklasik yetiştiricilikte 224.4 g iken organik yetiştiricilikte 187.7 gramdır. Çeşitlerarasında da bitki başına verim bakımından her iki yılda da istatistik olarak %1 önemdüzeyinde farklılık belirlenmiştir.Araştırma sonuçları suda çözünür kuru madde (SÇKM) ve C vitamin içeriğininher iki yılda da organik yetiştiricilikten klasik yetiştiriciliğe oranla yüksek olduğugöstermiştir. En yüksek SÇKM ve C vitamini içeriği Sweet Charlie çeşidinde tespitedilmiştir.Meyve iriliği, kol sayısı, titre edilebilir asit bakımından çeşitler arasındafarklılıklar bulunmuştur.Klasik ve organik çilek yetiştiriciliğinin karlılık analizinde organikyetiştiriciliğin klasik yetiştirirciliğe göre daha kârlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
iiA STUDY ON COMPARING CLASSICAL AND ORGANIC STRAWBERRYGROWING SYSTEM IN TERMS OF YIELD, FRUIT QALITY ANDECONOMIC FEASIBILITYABSTRACTThis study was carried out to compare classical and organic strawberry growingsystem in terms of yield, fruit quality and economic fessibility in 2003-2005. In theexperiment, Sweet Charlie and Camarosa strawberry varieties were grow with twodifferent mulch type (black plastic and floating sheet). The effects of strawberryvarieties and different mulc types on yield per plant, fruit qality, the number of damagefruit, the number of runner per plant was expleied and economic feassibility wasanalyzed associated with growing systems.In 2004, it was found that classical strawberry growing system statistically differedfrom organic ones at the level 1%. Yield per plant was 224 g for classical system whilethat of organic was 188 g. Strawberry varieties were also statically different at the levelof 1 % in both production years.Research results showed that soluble dry matter and vitamin C contents in organicsystem were higher than that of classical system in both years. The best variety wasSweet Charlie in terms of soluble dry matter and vitamin C contents.There had found no important difference among the classical and organic growingfrom the view of fruit weight, runner number and titreable acidity contents exceptvarieties.Based on the economic feassibility analysis,organic growing was more profitablethan classical one.