Samsun-Atakum bölgesinin atıksu arıtım stratejileri ve derin deniz deşarjı
Wastewater treatment strategies and research of deep sea outfall in Samsun-Atakum district
  1. Tez No: 185426
  2. Yazar: ÖZGE ZAMAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLFEM BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin Deniz Deşarjı, Samsun-Atakum Bölgesi, Deniz kirliliği, AtıksuArıtımı, Deep-sea Outfall, Samsun-Atakum Region, Marine pollution, WastewaterTreatment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
viÖZETBu çalışmanın amacı Samsun-Atakum bölgesinin mevcut atıksu toplama ve önerilenarıtım projelerinin incelenmesi ve bu bölgeye ön arıtım sonrası derin deniz deşarjıprojelendirilmesinin araştırılmasıdır. Samsun'un özellikle önemli gelişim ve rekreasyon alanıolan Atakum bölgesinin mevcut atıksu toplama sistemi incelendiğinde iki adet pompaistasyonunun bölgede kullanılıyor olduğu görülmektedir.Samsun için önerilen yeni atıksu arıtma tesisi ve toplama sisteminde ise, Atakum'daKürtün Çayı alanında bir adet terfi istasyonu tasarlanmıştır. Bu istasyonun ıslak hacmi13,50x5,50m ebatlarında bir alan kaplamaktadır. 120 m3'lük ıslak hacim gereksinimi için anakollektör akar seviyesinin altında 1,75m'lik bir derinlik bulunmaktadır. Bu çalışmadakullanılacak en uygun derin deniz deşarjı noktası, terfi istasyonu olarak planlanan KürtünDeresi alanı içerisinde düşünülmektedir. Samsun için fizibilitesi hazırlanan atıksu arıtma tesisiiçin önerilen sistem; fiziksel arıtmadan sonra biyolojik arıtım olarak aktif çamur sistemikullanılması, ardından dezenfeksiyon üniteleri ve derin deniz deşarjı ile son bulmasıdır.Turizm faaliyetlerinin önem taşıdığı tüm yörelerde olduğu gibi, Atakum bölgesinde dekullanılmış suların halk sağlığı açısından sakınca yaratmayacak şekilde, bakımı ve işletilmesien kolay olan ön arıtım sonrası derin deniz deşarjı sistemi ile uzaklaştırılması doğru biralternatif olarak araştırılabilir. 2005 yılında yaklaşık nüfusu 45000 kişi olan Atakum'un, llerBankası projeksiyonlarına göre 2030 yılında nüfusu 90000'e ulaşacaktır. Artan nüfuslabirlikte 2005'te 70lt/sn'lik olan atıksu debisi, 2030'larda 190lt/sn'ye varacaktır. Başlangıçtaatıksudaki koliform konsantrasyonu 1 x 108 e.koli/100 ml civarlarında iken yapılanhesaplamalarla, seyrelmeler sonunda kıyı koruma bandına ulaştığında 204 e.koli/100 ml'yedüştüğü gözlemlenmiştir. Bu yöntemle arıtma veriminin % 90'a yakın olduğu görülmektedir.Çalışmada ayrıca Türkiye'de ve dünya ülkelerinde derin deniz deşarjı uygulayan sahilkentlerinden örnekler verilerek Atakum için önerilen sistem ile karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
viiABSTRACTThe aim of this study is investigating, the existing wastewater collection system andsuggested projects for between Samsun and Atakum area and designing a deep-sea outfallsystem after pre-treatment of wastewater. Atakum area of Samsun which is an importantdeveloping region of the city and recreation area, has two pumping stations including in itswastewater collection system.The new suggested wastewater treatment plant and collection system for Samsuncontain a station of higher rank near the Kürtün Stream in Atakum. The wet volume of thisstation has cover 13.50m X 5.50m sizes. There is a 1.75m depth under the main collectorlevel of flowing, for needing of wet volume for 120m3. It has been suggested that the mostsuitable deep sea outfalling point for this project is at the Kürtün Creek which has beenplanned before for station of higher rank.The suggested system of wastewater treatment plant which feasibilited for Samsunincludes firstly; activeted-sludge system as biological treatment after physical treatment thenunits of disinfection and it ends with deep sea outfall. All the areas which has a potential of atouristic activity, as like as Atakum; deep sea outfall design after pre-treatment can beprojected as a best alternative; for the way of treatment of wastewater cause of easy to run,easy to take care and public health care.In 2005, Atakum has a human population of 45000 and according to calculations ofller Bank, it will be approximetly 90000 in 2030. By the increasing of the population, thevolume of flowing of wastewater will be rised up to 190 lt/sn from 70 lt/sn for 2005.However, in this study, special examples are going to be presented from Turkey and worldcountries at which deep-sea outfall design are applied and they are compared with theproposed system of Atakum.