Ondokuz Mayıs Üniversitesi kurupelit kampüs alanı afit (Homoptera:Aphididae) faunasının belirlenmesi
Determination of aphid (Homoptera:Aphididae) fauna of Ondokuz Mayıs Universty kurupelit campus area
- Tez No: 185571
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜNAL ZEYBEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Samsun, O.M.Ü Kurupelit Kampusü, Aphididae, Fauna, Turkey, Samsun, O.M.U. Kurupelit Campus, Aphididae, Fauna
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ONDOKUZ MAYIS ÜN VERS TES KURUPEL T KAMPÜS ALANI AF T(HOMOPTERA:APHIDIDAE) FAUNASININ BEL RLENMESÖZETBu çalışma 2004 ve 2005 yıllarında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi KurupelitKampus alanında gerçekleştirilmiştir. Kampus sahasındaki farklı bitkiler üzerinden farklızamanlarda örneklemeler yapılarak afitler toplanmıştır. Toplanan materyallerin laboratuardakalıcı preparasyonları yapılmıştır. Preparasyonları yapılmış örneklerin, taksonomik yöndenönem arz eden karakterlerinin incelenmesi ve literatür ile karşılaştırılması sonucundateşhisleri yapılmıstır. Araştırma sahasında Aphididae familyasının dört altfamilyasına dahilyedi tribus içerisinde yer alan 21 cinse ait 43 türün dağılım gösterdiği belirlenmiştir.Teşhisleri yapılan 43 afit türünden Macrosiphum impatientis (Williams, 1911), Macrosiphummordvilkoi Miyazaki, 1968, Macrosiphum pallidum (Oestlunt, 1887), Uroleuconpseudoambrosiae (Olive, 1963), Cinara maghrebica Mimeur, 1934, Cinara matsumuranaHille Ris Lambers, 1966, Cinara wahluca Hottes, 1952 ve Stomaphis cupressi (Pintera, 1965)türlerinin Türkiye afit faunası için yeni kayıt olduğu belirlenmiştir.Her türün varsa sinonim listesi, morfolojik ve biyolojik özellikleri, üzerinde yaşadığıkonak bitkilerin gurubu, zoocoğrafik dağılışı, Türkiye'deki dağılımı ve araştırma sahasındantoplanan örneklerin hangi bitki türleri üzerinden toplandığına ait bilgiler verilmiştir. Türlereait örneklerin konak bitkisi üzerinde iken toplanma öncesindeki fotoğrafı ve laboratuardayapılan preparatlarına ait fotoğrafları verilmiştir. Mevcut 43 tür içerisinde populasyonyoğunluğu en fazla Aphis spiraecola Patch, 1914 ve Lachnus roboris (Linnaeus, 1758)türünde görülmüştür.Bu araştırmanın, ekonomik yönden önem arz eden Aphididae familyası ile ilgilibundan sonra yapılacak faunistik, taksonomik ve mücadelesi ile ilgili çalışmalara katkısağlayabileceği düşünülmektedir.Ayrıca ülkemiz afit faunasına da önemli katkısı olacağıdüşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF APHID (HOMOPTERA: APHIDIDAE) FAUNA OFONDOKUZ MAYIS UNIVERSITY KURUPELIT CAMPUS AREAABSTRACTThis study was carried out in 2004 and 2005 at the Samsun Ondokuz Mayıs UniverstyKurupelit Kampus Area. In campus area, aphid samples were collected from different hostplants regularly. Collected materials were prepared permanently at laboratory. Preparedspecimens were diagnosed, examining that taxonomically important characters of aphids andcomparising with literatures. In research area, 43 aphid species were determined which belongto 21 genus to taking part in 7 tribus inside four subfamily of Aphididae family. Sevenspecies were new records for Turkish aphid fauna, which are; Macrosiphum impatientis(Williams, 1911), Macrosiphum mordvilkoi Miyazaki, 1968, Macrosiphum pallidum(Oestlunt, 1887), Uroleucon pseudoambrosiae (Olive, 1963), Cinara maghrebica Mimeur,1934, Cinara matsumurana Hille Ris Lambers, 1966, Cinara wahluca Hottes, 1952 veStomaphis cupressi (Pintera, 1965).If it is present, synonyms of every species, morphological and biological features,groups of plants which aphids on, zoogeographic distributions, distributions in Turkey andhost plants of aphids that collected from research area were added. Photographs of somespecimens were taken when they are on plants and photographs of all slide-preparedspecimens were added. Inside existent 43 species, the most abundant species are Aphisspiraecola Pacht, 1914 and Lachnus roboris (Linnaeus, 1758).It can be considered that results of the presented study are going to be important forthe future taxonomic, faunustic and control studies of the economically important Aphididaefamily. Results are also important for contribution to Turkish aphid fauna.