XIX. Yüzyılda Elazığ Vilayetinde Teba-i Şahanenin dini ve sosyal yapısı
The Religion and social structure of the Armenians in The City Elazığ during the 19th century
  1. Tez No: 186002
  2. Yazar: ZAFER ŞEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DAVUT KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Mamurat'ul Aziz, Müslüman, Ermeni, nüfus, devletkademeleri, Mamurat?ul Aziz, Muslims, Armenian, population, publicoffices
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Doğu Anadolu'nun stratejik bir bölgesinde yer alan Mamurat'ul-Aziz vilayetibugünkü Tunceli, Erzincan, Malatya, Diyarbakır ve Adıyaman illerini de kısmen içinealan bir alana sahipti.Bu bölgede Müslüman ve Ermeni halk bir arada yaşamaktaydı. Ermeni tebaanınOsmanlı Devleti'nin genelinde olduğu gibi bu bölgede de devlet idaresi ve sosyalhayatta aktif bir şekilde faaliyet göstermekteydi. Devlet kademelerinin birçoğundagörev alan Ermenilerin özellikle sandık eminliği görevinin genelinde yer alması dikkatçekicidir.Ermeni cemaatinin Osmanlı Devletinde olduğu gibi, Mamurat'ul Azizvilayetinde de kendilerine ait ibadethanelerinin, okullarının ve hastanelerinin sayılarıazımsanmayacak derecede çoktur.Nüfus sayılarına baktığımızda ise özellikle (1298-1325 H.) yılları arasıMamurat'ul Aziz vilayet salnamelerinde ve diğer yabancı yazarların aynı dönemdeverdiği nüfus bilgileri paralellik arzetmektedir.
Özet (Çeviri)
Mamurat?ul Aziz renders in a strategic region of East-Anatolia. The provincecovered a region in which the cities Tunceli, Erzincan, Malatya, Diyarbakir andAdıyaman partially were involved.Muslims and Armenians lived together in this area. The Armenian populationfunctioned in an active way in the state management and social life in this area like itwas in general during the period of the Ottoman Empire. Although they had manypublic occupations, it?s interesting that the Armenians especially were charged atlumber offices.In the province Mamurat?ul Aziz the Armenians had a lot of churches, schools,and hospitals, as it was the like during the period of the Ottoman Empire.The population of the local Armenians between the years 1298- 1325 wasparallel according the data from the annual public reports of Mamurat?ul Aziz, and thedata revealed through foreign researchers.