Büyüme ve verimlilik: Türkiye örneği (1968-2006)
Growth and productivity: The case of Turkey
  1. Tez No: 186740
  2. Yazar: TEZCAN ABASIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN VERGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Toplam Faktör Verimliliği, Büyümenin Kaynakları, Türkiye, Economic Growth, Productivity, Total Factor Productivity, Sources of Growth, Turkey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Büyüme ve verimlilik ilişkisinin incelenmesine yönelik yapılan çalışmalar iktisat literatüründebüyük bir geçmişe sahip olmasına rağmen konuyla ilgili daha modern yaklaşımlar Solow BüyümeModeli ile yeni ve farklı bir boyut kazanarak gündeme gelmiştir. Böylece tarihsel süreçte geliştirilenteknik analizlerin yardımı sonucu verimlilik olgusunun büyüme üzerinde etkilerinin sınanması vebüyümenin kaynaklarının ayrıştırılmasına yönelik çalışmalar hız kazanmıştır.Tarihsel açıdan verimlilik ya da Toplam Faktör Verimlilik (TFV) kavramlarının ortaya çıkışı vebu süreçle ilgili teorilerin ağırlıklı olarak içsel büyüme çerçevesinde anlatıldığı bu çalışmada 1968-2004 dönemleri yıllık verileri kullanılarak Türkiye için Toplam Faktör Verimliliğinin tahmini veTFV'nin büyüme üzerine etkisi analiz edilmiştir. TFV'nin tahmini için üç ayrı model En KüçükKareler yöntemi kullanılarak tahmin edilmiştir. Tahmin edilen büyüme oranları arasındaki yüksekkorelasyon ilişkisinin varlığı kullanılan yöntemlerin tutarlı olduklarını göstermektedir. Elde edilenTFV düzeyleriyle Türkiye'de TFV'nin büyüme üzerinde etkilerini tespit etmek için regresyon tahminyöntemi ve büyümenin kaynaklarına ayrıştırılması yöntemini içeren ekonometrik bir analizyapılmıştır. Diğer çalışmalardan farklı olarak talepteki dalgalanmaların ve durağan durumdaki birekonominin göz önüne alındığı bu çalışmada, TFV düzeyinin büyüme üzerinde pozitif yönde etkiettiği sonucuna ulaşılmıştır. Ortalama olarak, ekonomik büyümenin %30'luk bir bölümünün TFVartışlarından kaynaklandığı çalışmada yer alan diğer bulgular arasındadır. Ayrıca, farklı modellerdenelde edilen hesaplamalara göre büyümenin diğer üretim faktörlerine göre daha çok fiziki sermayebirikiminden kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the studies about growth and productivity relationship has an old history in theeconomy literature, modern approaches on this topic has came to an agenda in a new and differentdimension with Solow Growth Model. Consequently, many studies have been done on the testing theeffects of productivity on growth by the assistance of technical analyses that was developed in thehistorical process.In this study, first, the rise of the productivity (or total factor productivity-TFP) concept andtheories related to this topic have been historically explained. Then, total factor productivity and theeffects of total factor productivity on economic growth have been estimated for Turkey using the datafor the years between 1968-2004. TFP levels obtained with three different models using the LeastSquares Error method. High correlations between estimated economic growth rates indicate that theestimations are consistent estimations. In order to determine the efftects of TFP on growth using theestimated TFP levels, two approaches, namely, he regression approach and the decomposition ofsources of growth approach, have been employed. Apart from the other studies, considering volatilitiesin demand and stable economy, it is obtained that TFP levels has positive effects on economic growth.It is found that, as an average, 30% of the economic growth is due to the TFP increases. In addition,the calculations from different models show that economic growth arises mostly because of thephysical capital accumulation rather than other production factors.