Müller kalıp sistemi 46-52 beden(38-41 yaka) klasik erkek gömleği kalıplarının antropometrik ve ergonomik uyumunun incelenmesi, geliştirilmesi.
To Observe and improve the unison of classic men shirts of the pattern size 46-52(collar size 38-41) according to anthropometric and ergonomic.
  1. Tez No: 189445
  2. Yazar: BURCU SEZER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. MİYASE ÇAĞDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik erkek gömleği, Müler Kalıp Sistemi, Giyim, Klasikerkek gömleği kalıpları, Hazır GiyimBurcu SEZER
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Giyim Sanatları Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
ÖZETErkek giyimi içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olan klasik erkek gömleği,bireyin kendisini gömleği giydiğinde iyi hissetmesi için rahat, kullanışlı, estetik, sağlıklıve şık olmalıdır. Ergonomik ve estetik açıdan başarılı bir gömlek, öncelikle vücudungeometrik yapısına ve antropometrik verilerine dayanan düzgün, standart kalıplarıngeliştirilmesi ile elde edilebilir.Hissedilen bu ihtiyaç üzerine yapılan bu araştırmada, Türk StandartlarıEnstitüsünün belirlemiş olduğu Türk erkeği vücut ölçüleri doğrultusunda, Müller KalıpSistemi ile hazırlanan 46,48,50,52 Beden (38,39,40,41 Yaka) sportmen tip klasik erkekgömleğinin, 46,48,50,52 Beden (38,39,40,41 Yaka) sportmen tip erkek öğrencilerüzerinde denenip, elde edilen verilere paralel olarak klasik erkek gömleği kalıplarınıngeliştirilmesi düşünülmüştür.Araştırmanın birinci bölümde; problem, amaç, alt amaçlar, denenceler,araştırmanın önemi, sayıltılar, sınırlılıklar ve tanımlara yer verilmiştir. kinci bölümde;ilgili yayın ve araştırmalardan söz edilip, erkek gömleği ve erkek giyimi sınıflandırılmış,erkek gömleği seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalara yer verilmiştir, ayrıcagelişimini tamamlamış erkek vücudu anatomisi, beden oranları ile erkek vücuttiplerinden ve duruşlarından bahsedilmiştir. Antropometri ve antropometrik ölçüalmanın önemi, ölçü alınırken dikkat edilecek noktalar, erkek gömleğinde ölçü almateknikleri, Türk erkeğinin standart ölçü tabloları, ergonomi, ergonomik açıdan kalıbıntanımı ve önemi, kalıp çiziminde temel ilkeler ve kalıp hazırlamada kullanılanyöntemlere yer verilirken; Müller Kalıp Sistemi ile hazırlanan 46,48,50,52 Beden(38,39,40,41 Yaka) klasik erkek gömleği kalıp çizimleri ve ulaşılan diğer kaynaklardayer alan klasik erkek gömleği kalıp çizimlerine yer verilmiştir.Araştırma tarama modelli olup, random yöntemiyle seçilen, her bedende 100 kişiolmak üzere toplam 400 kişi araştırmanın örneklem grubunu oluşturmaktadır.Örneklem grubundan toplanan veriler, bilgisayar ortamına aktarılarak üzerinde gerekliistatistiki çalışmalar yapılmış, elde edilen sonuçlar tablo haline getirilerek, alınanölçülerin grafikleri oluşturulmuştur.Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre Müller Kalıp Sistemi ile hazırlanan46,48,50,52 Beden (38,39,40,41 Yaka) sportmen tip klasik erkek gömlekleri, 46,48,50,52Beden (38,39,40,41 Yaka) sportmen tip erkek öğrencilere tam olarak uyumsağlamamaktadır. Otuz yıl önce Alman insanının anatomik özelliklerine göre hazırlananMüller Kalıp Sisteminin günümüz Türk erkek öğrencilerine uymamasının nedeni, Türkerkeğinin farklı anatomik yapısı olabilir. Beslenme, kalıtım ve çevre gibi faktörlerinanatomik yapı üzerinde etkisi olduğu düşünülebilir. Elde edilen sonuçtan yola çıkılarak,araştırma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda, Müller Kalıp Sistemi sportmentip klasik erkek gömlekleri geliştirilmiş, geliştirilen gömlek kalıpları sportmen tip erkeköğrenciler üzerinde tekrar denenmiş ve herhangi bir problemle karşılaşılmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYClassic men shirt that is of importance for men clothing must be comfortable, useful,aesthetic, sound and fashionable in order to make man feel himself good when he wears it. Aperfect shirt with regard to ergonomy and aesthetic can be produced by developing well-arranged and standard patterns based on geometrical constitution of the body andanthropometric data of it.After the study due to this need, in accordance with the size of turkish men set out byturkish standards ınstitution, after trying sport classic shirt prepared with the Müller PatternSystem in the size of 46, 48, 50, 52 ( size 38, 39, 40, 41 collar ) on sportsmen typeschoolboys, who have those size, it has been considered to develop the patterns of classic menshirt in parallel with the data obtained.Publications and studies related to problems, purpose, subpurposes, hypothesises,importance of the study, hypothesizers, restrictions have been included in the first part of thestudy. In the second part, men shirt and men clothing have been classified and the pointsneeded to be paid attention in men shirt?s choice have been included and also been mentionedabout men?s body types and postures, size rates and the anatomy of full-grown man?s body.Importance of antropometry and antropometric measuring, points needed to be careful whilemeasuring, measuring technics for men shirts, standard size tables of Turkish men, ergonomy,pattern?s description and its importance in point of ergonomy, basic principles for patterndesign and methods used for preparing patterns have been included, too; pattern designs ofclassic men shirt prepared with the Müller Pattern System in the size of 46, 48, 50, 52 (size38, 39, 40, 41 collar) and pattern designs for classic men shirt which are present in othersources.This is a scanning-type study and it consists of totally 400 men, 100 of them in allsizes; those 400 men have been selected by random method and that is a small group as asample. On computer, required statistical works have been done on the data collected fromthat group, the results have been shown in a table and histograms of the measurements havebeen formed.According to the data obtained from the study, the classic sport men shirts, which havebeen prepared with the Müller Pattern System in the size 46, 48, 50, 52 (size 38, 39, 40, 41collar) , don?t suit sportsmen schoolboys perfectly. The reason why the Müller System, whichwas prepared for anatomic characteristics of German people thirty years ago, doesn?t suitpresent Turkish schoolboys can be considered as the different anatomical physique of Turkishmen. ıt has been considered that nutrition, genetic heritage and environment can be effectiveon the anatomical physique. By the result of the study, in accordance with the data as a resultof the study, sportsmen type classic men shirts with the Müller Pattern System has beendeveloped and they have been tried on sportsmen type schoolboy again and no problem hasbeen met.Key Word: Classic men shirt, Müller Pattern System, ready to wear, standard menshirt?s patterns, wearBurcu SEZER