Adalet Ağaoğlu'nun Kozalar oyunu metin ve prova süreci çözümlemesi
Kozalar from Adalet Ağaoğlu content and rehearsal phase analysis
  1. Tez No: 190482
  2. Yazar: EREN BALKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEREM KARABOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kozalar, Adalet Ağaoğlu, Oyunculuk, Prova, Kozalar, Adalet Ağaoğlu, Acting, Rehearsal
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada oyuncunun, yönetmen ile çalıştığı bir oyunun prova sürecini analiz etmesihedeflenmiştir. Seçilen oyun, Adalet Ağaoğlu'nun ?Kozalar? adlı eseri, deneyimlenenrol, III.KADIN rolüdür. Yapılan tercihler ve uygulanan yöntemlerin nedenininanlaşılması için oyun, yazar ve oyunun dönemi ayrıntılarla ve objektif olarakincelenmiştir. Prova süreci ise, içinde oyuncunun yaşadığı sorunları, çözüm aşamalarını,oyun tercihlerini, kısacası öznel deneyimini barındırdığı için kaçınılmaz olarak subjektifbir dille anlatılmıştır. Bu bağlamda, yapılan çalışmanın analitik olarak çözümlenmiş birbelgeden çok, kaydı tutulmuş bir oyunculuk deneyi olduğu göz önündebulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the preparation phase of a play presenting theworktogether of a director and an actress. The selected play is ?Kozalar? from AdaletAğaoğlu and the exprienced role is III.KADIN. To be able to understand the reason whythis play has been selected, the details about the author of the play, time where it has beenwritten, have been objectively analyzed. On the otherhand, the details of the rehersalphase is presented with more subjective input as it reflects the challenges of the actresswith the play, the solutions and her preferences; shortly it is based on the the personalexpriences. In relation to this, one should know that the study presents the recording ofan acting experience rather than a document with solutions from the analysis of the work.