Orta çağda Nusaybin bölgesinin siyasi, sosyal, iktisadi ve kültürel durumu
In mediaeval age the political, society, economic and cultural history of Nisibis
- Tez No: 191839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Nusaybin, Nusaybin Okulu, Efraim, Bizans, Pers, Araplar, Türkler, Moğollar, Nisibis, School of Nisibis, Ephrem, Roman, Parthian, Araps, Turks, Mongols
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Nusaybin, antik Mezopotamya kentlerinden biridir. Büyük skender'in halefleritarafından tekrar inşa edilmiştir. Grek tarhçileri kentin normal insanlar tarafından iskanedildiğini kaydederler. Bölgedeki diğer kentler gibi Nusaybin de Roma ve Part mücadele alanıolmuş, sıklıkla el değiştirmiştir. 194'te kaybedilen kent Septimus Severus tarafından tekraralınmıştır. Bu dönemde burada tekrar bir koloni kurulmuş ve Nusaybin merkez olmuştur.297'de Narsay'ın yapmış olduğu anlaşmayla Nusaybin Roma imparatorluğuna bağlanmıştır.360'tan 5. yüzyıla kadar Perslerin önemli bir karargahı olmuştur. Bu dönemde kent Perslerinsınır şehri olarak görev yaptı. 640'tan 14. yüzyıla kadar Müslüman Arap ve Türkler tarafındanidare edildi. Daha sonra bölgeye Moğollar geldi. 16. yüzyılda ise Osmanlılar tarafından elegeçirildi.Nusaybin okulunun ilk teolojik yapılanması kentteki ilk hristiyanlar tarafındanyapıldı. Daha sonra Persler tarafından bu okul kapatıldı. Nusaybin okulu Urfa'da tekrarkuruldu. Okul 5. yüzyılda Nasturi hristiyanlığın merkezi oldu. Barsawma 496'da ölümünekadar Nusaybin okulunda görev yaptı. 590'da bu okul tekrar şekillendi.Özellikle ortaçağ boyunca Nusaybin'de Efraim, Narsay, Barsamo, Hanana, zz ed-Darir, Ebu Salim Nasibi gibi ilim adamlar yetişti. Ortaçağda Nusaybin siyasi, sosyal, iktisadive kültürel açıdan önemli bir kent olmuştur.
Özet (Çeviri)
Nusaybin is the ancient Mesopotamian city, which Alexander's successors refounded asAntiochia Mygdonia. Greek historian Plutarch suggested that the city was populated by Spartandescendants. Like many other cities in the marches where Roman and Parthian powersconfronted one another, Nisibis was often taken and retaken. Lost in 194, it was again conqueredby Septimius Severus, who made it his headquarters and re-established a colony there. In 297, bya treaty with Narseh, the province of Nisibis was acquired by the Roman Empire. From 360 to 5thcentury, Nisibis was the camp strategic importance on the Persian border Nisibis was heavilyfortified. From 640 to 14th centruy was ruled by muslim Araps and Turks. Then Mongols cameto this region. In the 16th century were obtained by Ottomans.The first theological School of Nisibis, founded at the introduction of Christianity into thecity, was closed when the province was ceded to the Persians. Nisibis School reestablished atEdessa. In the 5th century the school became a center of Nestorian Christianity. In Nisibis thenBarsumas bear and the date 496. In 590 they were again modified.Especially in Nusaybin, Efraim, Narsah, Barsamo, Hanana, zz ed-Darir, Ebu SalimNasibi etc. scholars trained during Mediavel age. In mediaeval age Nisibis was an important cityas political, society, economic and cultural.