Köpeklerde akciğer rezeksiyonu sonrası invivo trombosit jel kullanımının hava kaçağı ve iyileşme üzerine etkileri
Effects of in vivo platelet gel application on air leakage and wound healing after pulmonary resection of dogs
  1. Tez No: 192275
  2. Yazar: İBRAHİM NACAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT ELBEYLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer rezeksiyonu, Hava kaçağı, Yara iyileşmesi, Trombosit jel, Pulmoner resection, Air leak, Wound healing, Platelet gel
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
IÖZETKÖPEKLERDE AKC ĞER REZEKS YONU SONRASI NV VO TROMBOS TJEL KULLANIMININ HAVA KAÇAĞI VE Y LEŞME ÜZER NE ETK LERDr. brahim NACAK, Uzmanlık Tezi, Göğüs Cerrahisi Anabilim DalıTez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent ELBEYLAğustos 2006, 46 SayfaAkciğer rezeksiyonlarını takiben postoperatif hava kaçakları sıkkarşılaşılan problemlerden birisidir. Bu hava kaçaklarının önlenmesi veyaortadan kaldırılması torasik cerrahinin önemli bir hedefidir. Hava kaçaklarını enaza indirmek için, sütur ve stapler hatlarını desteklemek veya onların yerinialmak üzere çeşitli yapıştırıcı materyaller geliştirilmektedir. Akciğer rezeksiyonusonrasında rezeksiyon hattındaki doku iyileşmesi önem arzetmektedir.Trombosit jel tam kandan sanrifüj yöntemiyle elde edilen trombositten zenginplazma (TZP) ile trombinin birleşmesinden oluşur. Trombosit jelin kullanımamacı içerisindeki büyüme faktörlerini cerrahi alana vererek bu alanda hücregöçü ve bölünmesi için bir ortam oluşturulmasıdır. Bu çalışmada köpekakciğerinde yapılan wedge rezeksiyonundan sonra rezeksiyon hattına spreyşeklinde verilen trombosit jel' in akciğerde doku iyileşmesini hızlandırmada vehava kaçaklarını önlemede bir rolü olup olmadığını araştırıldı. Çalışmamızdaaynı akciğerde farklı loblara rezeksiyon yapıldıktan sonra trombosit jelinuygulandığı ve uygulanmadığı loblardan, biyopsi materyallerinin 3. ve 10. gündealındığı toplam 10 köpek kullanıldı. rezeksiyon sonrası trombosit jel uygulananve biyopsileri 3. günde alınan dokulardaki iyileşme hızı, trombosit jeluygulanmayana göre istatistiksel olarak sınırda anlamlılık düzeyinde daha iyibulundu (p=0,11). Rezeksiyon sonrası trombosit jel uygulanan ve biyopsileri 10.günde alınan dokulardaki iyileşme hızı ise trombosit jel uygulanmayana göreistatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha iyi bulundu (P= 0,009). Biyopsialınma zamanı dikkate alınmadan, trombosit jel verilen ve verilmeyengruplar iyileşme hızı açısından değerlendirildiğinde yine istatistiksel olarakanlamlı fark bulundu (p= 0.003). Çalışmamızda rezeksiyonu takiben trombositjel uygulanan ve uygulanmayan grupların hiçbirinde hava kaçağına rastlamadık.Sonuç olarak, akciğer rezeksiyonunu takiben trombosit jel uygulanması,gerek erken dönemde, gerekse geç dönemde yara iyileşmesinihızlandırmaktadır. Yara iyileşmesinin hızlı olması muhtemelen olası havakaçaklarının gelişmesini de önleyebilir.
Özet (Çeviri)
IABSTRACTEFFECTS OF IN VIVO PLATELET GEL APPLICATION ON AIR LEAKAGEAND WOUND HEALING AFTER PULMONARY RESECTION OF DOGSDr. Ibrahim NACAK, Residency thesis, Department of Thoracic SurgerySupervisor: Prof. Dr. Levent ELBEYLIAugust 2006 , 46 pagePostoperative air leakage following pulmonary resections is a frequentlyencountered problem. Preventing and eliminating these leaks are importanttargets in thoracic surgery. Various adhesive materials to be used with orwithout sutures and staplers have been developed to minimize air leakage.Wound healing in the resection line is also important after pulmonaryresections.Platelet gel is composed of the combination of thrombin and platelet rich plasma(PRP), derived from whole blood by centrifuge technique. The aim of the usageof platelet gel is to benefit from its growth factors in the surgical area byproducing an environment suitable for cell migration and proliferation.The purpose of the present study was to investigate whether platelet gelsprayed to the resection site accelerates wound healing and prevents air leaksin dog lungs after wedge resection. Pulmonary resection was done to thedifferent lobes of the same lungs of ten dogs and platelet gel was applied tosome of these lobes. Biopsy samples were obtained from the sites with andwithout platelet gel application on the 3rd and 10th days. Wound healing on the3rd day in platelet gel applied tissues was better than tissues without plateletgel application, but this finding was not statistically significant (p=0.11). On the10th day, wound healıng in platelet gel applied tissues was significantly betterthan tissues without platelet gel application (p=0.009). Wound healing wassignificantly better with platelet gel applied tissues irrespective of the time ofsampling (p=0.003). We didn?t observe air leakage in both groups (with andwithout platelet gel application) in our study.In conclusion, platelet gel application following pulmonary resection,accelerates wound healing in both early and delayed periods. Acceleration ofwound healing may also prevent probable air leaks.