Oral sıcaklık degisikliklerinin farklı yapıdaki restoratif post ve kor materyaller üzerindeki termal stres etkisinin üç boyutlu sonlu elemanlar termal analiz yöntemi ile karsılastırılması
Comparison of the effect of thermal change on various restorative dowel and core materials using three dimensional finite element thermal stress analysis
  1. Tez No: 192737
  2. Yazar: UMUT KAÇAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLBİN SAYGILI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: sıcaklık dağılımı, termal gerilme, post, üç boyutlu analiz, sonlu elemanlar, thermal gradient, thermal stress, post, three dimensional analysis, finite elements
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETÇakan U., Oral sıcaklık değişikliklerinin farklı yapıdaki restoratif post vekor materyaller üzerindeki termal stres etkisinin üç boyutlu sonluelemanlar termal analiz yöntemi ile karşılaştırılması, HacettepeÜniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diş Protez Programı DoktoraTezi, Ankara, 2006. Oral kavite, sıcak ve soğuk, katı ve sıvı gıdalarıntüketimi ile sıklıkla sıcaklık değişikliklerine maruz kalır. Bu değişiklikler, dişlerve restorasyonlar üzerinde termal stres oluşturmaktadır. Bu çalışmada, metaldestekli porselen kron ve döküm veya prefabrik post-kor sistemleri ile restoreedilen alt sağ 1. premolar dişte, iki farklı sıcaklık uygulaması için diş ve çevreanatomik yapılar üzerinde meydana gelen termal stresler incelenmiştir.Termal stres analizi için, içinde post ve kor bulunan alt sağ 1. premolar dişeait anatomik ve protetik yapılar ile birlikte, dişi çevreleyen sert ve yumuşakdokuların üç boyutlu sonlu elemanlar modeli oluşturulmuştur. Modele 5saniye süreyle soğuk ve sıcak olmak üzere iki farklı sıcaklık koşuluuygulanmış ve sıcaklık dağılım ve termal stres analizi gerçekleştirilmiştir.Sıcaklık dağılım ve termal stres ölçümleri, bukko-lingual model kesitiüzerinde belirlenen 8 nokta kullanılarak yapılmıştır. Tek parça döküm post -kor ve prefabrik metal post - amalgam kor sistemleri, yüksek termal iletkenlikkatsayıları sebebiyle, metal post - kompozit kor ve metal olmayan post -kompozit kor sistemlerine göre, incelenen model katmanları arasında dahadüşük sıcaklık farklılıklarının oluşmasına yol açmışlardır. En düşük termalstres oluşumu, tek parça döküm altın post ve altın kor sisteminde, en yüksektermal stres oluşumu, iki parçalı prefabrik paslanmaz çelik post ve amalgamkor sisteminde meydana gelmiştir. Tek parça döküm post-kor sistemleri, ikiparça prefabrik post-kor sistemlerine kıyasla, daha avantajlı termal stressonuçları vermektedir. Sıcaklık değişiklikleri, metal destekli porselen kron vepost-kor sistemi üzerinde termal stres oluşumuna yol açmıştır. Kortikalkemik, trabeküler kemik, periodontal ligament ve gingiva gibi, çevre sert veyumuşak dokularda termal stres oluşumuna yol açmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTÇakan U., Comparison of the effect of thermal change on variousrestorative dowel and core materials using three dimensional finiteelement thermal stress analysis, Hacettepe University Health SciencesInstitute PhD Thesis in Prosthetic Dentistry, Ankara, 2006. The oralcavity is subjected to thermal irritation from hot and cold beverages. Thedifferences in coefficients of thermal expansion and thermal conductivity ofmetal and non metal restorative materials may cause thermal stress. Thepurpose of this study was to investigate the influence of thermal stresses onvarious combinations of dowel and core materials using three dimensionalfinite element method. Three dimensional model of a mandibular right firstpremolar restored with a metal-ceramic crown and a dowel-core systemwas constructed. The thermal load applied to the three dimensional toothmodel simulated the draught of hot and cold food or beverages for 5seconds. Temperature distribution and thermal stress was calculated at 8points determined on the bucco-lingual plane. The temperature at the outersection of the metal-ceramic crown varied more than that inside the root. Thetemperature gradient of the metal dowel and cores was smaller than that ofthe resin cores because of the high thermal conductivity of the formermaterials. Thermal changes and dowel-core materials have a significanteffect on the thermal stress concentrations particularly located in therestorations. The gold dowel and core system showed the smallest thermalstress. The combination of prefabricated stainless steel dowel and amalgamcore generated the highest thermal stress in the restoration and dentin.Single piece cast dowel-core systems generated lower thermal stress whencompared to prefabricated dowel and core materials. Thermal changesgenerated stresses in the restorations but had no effect on soft tissues andon the supporting bone.