Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan pretermlere dinletilen klasik müziğin, bebeklerin stres belirtileri, büyümesi, oksijen sturasyon düzeyi ve hastanede kalış süresine etkisi
The classical music's effects, which was listened to preterms in neonatal intensive care unit (nicu), on babies' stres signs growing attitude oxygen saturation level and hospitalization period
- Tez No: 192900
- Danışmanlar: PROF.DR. SUZAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: music, preterm, intensive care, stres, oxygen saturation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZETAydın D. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Yatan Pretermlere Dinletilen KlasikMüziğin, Bebeklerin Stres Belirtileri, Büyümesi, Oksijen Saturasyon Düzeyi veHastanede Kalış Süresine Etkisi. stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, ÇocukSağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, stanbul, 2006Araştırma, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde uygulanan bakım sırasındaki müzikdinletisinin preterm bebeklerin büyüme (kilo, boy, baş çevresi), stres belirtileri, oksijensaturasyonu, kalp tepe atımı, solunum değeri ile hastanede kalış süresine etkilerini görmekamacıyla deneysel tipte planlandı.Araştırma, stanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıAnabilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ve Yenidoğan Özel Bakım Ünitesinde Kasım2004-Şubat 2006 tarihleri arasında 13 deney ve 13 kontrol grubu olmak üzere 26 pretermbebekle gerçekleştirildi. lk 24 saati stabil, entübe olmadan geçiren vakalar seçim kriterleridoğrultusunda değerlendirilip ailelerinden ?Bilgilendirilmiş Onam Formu? doğrultusundayazılı izinleri alındı ve ?Bebeği Tanıtıcı Bilgi Formu? dolduruldu. Deney grubundakibebeklerin küvözüne müzik sistemi kuruldu ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesindehemşirelerin gün içinde verdiği bakımlardan biri seçilerek (öğleden sonra verilen en uzunsüreli bakım) servis hemşireleri tarafından pretermlere bakım sırasında her gün 1 saat süre ileklasik müzik dinletildi. Bakım öncesi, 5. ve 55. dk'da gözlenen stres belirtileri, oksijensaturasyonu, kalp tepe atımı ile solunum değerleri Hasta Takip Formuna kaydedildi.Deney ve kontrol grubundaki bebeklerin büyüme değerleri, hastanede kalış süreleri ve oksijensaturasyon düzeyi değerlerinde anlamlı fark görülmezken (p>0,05), stres düzeylerinde anlamlıazalma gözlendi (p0,05). Sonuç olarak yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan pretermbebeklere dinletilen klasik müziğin preterm bebeklerin stres davranışlarının azalmasında, kalptepe atımı ve solunum değerlerinin normal sınırlar içinde kalmasında etkili olduğu ancakbüyümeleri üzerine etkili olmadığı belirlendi.Anahtar Kelimeler : müzik, preterm, yoğun bakım, stres, oksijen saturasyonu.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTAydın D. The classical music?s effects, which was listened to preterms in NeonatalIntensive Care Unit (NICU), on babies? stress signs growing attitude oxygensaturation level and hospitalization period. Istanbul University Health SciencesInstitute Child Health and Diseases Nursery Programme, Master Thesis, stanbul,2006The research has been planed in order to observe the effects of music, which was givenin NICU treatment, over the growth of preterm (weight, height, headcircumference),stres signs, oxygen saturation, heart peak rate, respiratory parametersand the hospitalization time.The study was preformed between November 2004-February 2006 in totaly 26 pretermbabies, 13 of them was experimental group, and remaining is control group, situated inthe NICU of stanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Pediatrics Department.The cases which passed the first 24 hours stable and without being intubated wereassessed according to selection criteria. Written permission were taken from theirfamilies according to informed consent from and ?Baby Identifier Information Form?were fullfilled. After the music system was set up in the incubator of the experimentgroup; preterms were given one hour of classical music listening every day in theafternoon, during the longest care period of the day. The observed heart peak flow,oxygen saturation , stres signs and respiratory parameters of the pre-care, 5. and 55.minutes were saved to the patient follow-up card. A significant decline of stres levelwas observed between the neonatals in the experiment and control group, while nomeaningful diffrence were observed in their hospitalization time, oxygen saturation andgrowth marks. The peak heart flow and respiratory values were under normal limits.As a conclusion listening classical music decreased the stess attitudes of the newbornsin the NICU, kept their heart peak flow and respiratory values under normal limits buthad no effect on their growth.