Bazı pestisidlerin oksidatif stres oluşturma potansiyellerinin ve antioksidan sistemler üzerine etkilerinin sıçanlarda araştırılması
Investigation of the effects of some pesticides on lipid peroxidation and antioxidant enzymes in rats
- Tez No: 192919
- Danışmanlar: PROF.DR. BUKET ALPERTUNGA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Methiocarb, lipid peroksidasyon, antioksidan enzimler, taurin, E vitamini, Methiocarb, lipid peroxidation, antioxidant enzymes, taurine
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZETÖzden S. Bazı Pestisidlerin Oksidatif Stres Oluşturma Potansiyellerinin veAntioksidan Sistemler Üzerine Etkilerinin Sıçanlarda Araştırılması. İstanbulÜniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Toksikoloji ABD. DoktoraTezi. İstanbul. 2006.Bu çalışmada, N-metilkarbamat grubu pestisidlerden methiocarbınsıçanlarda oksidatif stres oluşturma potansiyeli ve antioksidan sistemler üzerineetkisi araştırıldı. Tek doz (1/4 LD50), 5 günlük doz (1/10 LD50) ve 28 günlüktekrarlanan dozlar (1/50 LD50) şeklinde olmak üzere üç deneme gerçekleştirildi.Her bir deneme üç bölümden oluşturuldu. Birinci bölümde methiocarbtarafından oluşturulan oksidatif hasarın derecesi, ikinci bölümde maddeninglutatyon (GSH) ve antioksidan enzimlerden süperoksid dizmütaz (SOD),katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve glutatyon redüktaz (GSH-Rd)üzerine etkisi, üçüncü bölümde ise, taurinin diğer iki bölümde ölçülenparametreler üzerine etkisi standart bir antioksidan olan E vitamini ilekıyaslanmak suretiyle araştırıldı. Denemelerde son uygulamadan 24 saat sonrasakrifiye edilen sıçanların karaciğer ve böbrek dokuları çıkarılarak dokuhomojenatlarında malondialdehid (MDA) ve GSH seviyeleri, SOD, CAT, GSH-Px ve GSH-Rd antioksidan enzim aktivitelerinin tayini yapıldı.Yapılan tüm denemelerde MDA düzeylerinin kontrol grubuna kıyaslaönemli ölçüde arttığı görüldü. Tek dozda GSH düzeyi, SOD, CAT enzimaktiviteleri artarken, 5 ve 28 günlük tekrarlanan dozlarda azaldığı ve GSH-Pxenzim aktivitesinin ise tek doz ve 5 günlük dozlarda artarken, 28 günlüktekrarlanan dozda azaldığı gözlendi. Denemeler sonucunda GSH-Rdaktivitesinde ise değişiklik olmadığı gözlendi. Taurin, her üç denemede demethiocarbın oluşturduğu oksidatif hasarı antioksidan etkisi ile büyük ölçüdeazalttı. Sonuç olarak, methiocarbın sıçanlarda oksidatif stresi indüklediği,antioksidan savunma sistemlerini değiştirdiği ve taurinin ise bu etkileri azaltıcıyönde özelliği olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOzden S. The Investigation of The Effects of Some Pesticides on LipidPeroxidation and Antioxidant Enzymes in Rats. İstanbul University, Institute ofHealth Science, Department of Pharmaceutical Toxicology. Doctoral Thesis.İstanbul. 2006.In the present study, methiocarb, a N-methylcarbamate pesticide, wasinvestigated about the potency to induce oxidative stress and effect onantioxidant systems.This study was carried out with the groups of single dose (1/4 LD50), 5 days(1/10 LD50) and 28 days (1/50 LD50) repeated doses. For each groupsdifferent subjects were investigated; (I) the degree of the oxidative damagecaused by methiocarb, (II) the effects of methiocarb on glutathione (GSH) andantioxidant enzymes superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase(GSH-Px), catalase (CAT) and glutathione reductase (GSH-Rd), (III) the effectof taurin on these parameters compared to a standard antioxidant, vitamin E.Rats were sacrificed after 24 hours the last administration and liver and kidneytissues were removed. Levels of malondialdehyde (MDA) and GSH, theactivities of antioxidant enzymes SOD, GSH-Px, CAT and GSH-Rd weredetermined in the liver and kidney tissue.The results show that treatment with methiocarb increased significantly MDAlevels in all experiments when compared to control groups. Level of GSH,activities of SOD and CAT were increased in single dose however in 5 and 28days period, these parameters were decreased. Activity of GSH-Px wasincreased in single dose and 5 days period and decreased in 28 days period.GSH-Rd remained unchanged in all experiments. Taurin pretreatment reducedmethiocarb induced oxidative stress in all experiments with antioxidant activity.As a result, it was observed that methiocarb induced oxidative stress andaffected the antioxidant defense mechanism in rats and taurin ameriolatedthese effects of methiocarb.