Sayısal güvenlik kamera sistemlerinden elde edilen görüntüler üzerinde görüntü onarma tekniklerinin uygulanması
Application of image restoration techniques to the images obtained from digital security camera systems.
- Tez No: 193799
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZİYA TELATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Vakalar, Sayısal Görüntü, Sayısal Süzgeç, Bozulma Fonksiyonu, Görüntü Onarma, Forensic Events, Digital Image, Digital Filter, Degradation Function, Image Restoration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZETSayısal Güvenlik Kamera Sistemlerinden Elde Edilen Görüntüler ÜzerindeGörüntü Onarma Tekniklerinin UygulanmasıBu tezde; adli vakalar sonrası güvenlik kamera sistemlerinden elde edilen sayısal görüntüdelillerinde en çok görülen bulanıklık ve gürültü etkilerinin ortadan kaldırılması için Ters,Kör Ters, Wiener, Medyan ve Gauss Biçimli Süzgeçler kullanılarak, görüntü onarmayayönelik deneysel çalışmalar yapılmıştır.Bozulma fonksiyonları bilinen test görüntüleri üzerinde yapılan deneysel çalışmalarneticesinde; Ters Süzgecin hareket bulanıklığı ve Gauss Biçimli bulanıklık etkileriningiderilmesinde, Kör Ters Katlama Süzgecinin hareket bulanıklığı etkilerinin giderilmesinde,Wiener Süzgecin bulanıklık ve gürültü etkilerinin bir arada olduğu etkilerin giderilmesinde,Medyan Süzgecin tuz biber gürültüsünün kaldırılmasında ve Gauss Biçimli süzgecin GaussBiçimli gürültünün kaldırılmasında daha başarılı olduğu sonucuna varılmıştır.Bozulma fonksiyonları bilinmeyen görüntüler üzerinde yapılan deneysel çalışmalarneticesinde; yukarıda bahsedilen süzgeçlerin benzer yapıdaki bozulmaların giderilmesindeolumlu sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYApplication of Image Restoration Techniques to the Images Obtained fromDigital Security Camera Systems.In this thesis; experimental studies are realized to remove the blur and noise effects whichare commonly encountered on the digital image proofs obtained from Security CameraSystems after the forensic events, by using Inverse, Blind Deconvulution, Wiener, Medianand Gaussian filters.In the result of experimental studies made on the test images which degradation functions areknown, it was concluded that Inverse filter for removing the motion blur and gaussian blureffects, Blind Deconvulution filter for removing motion blur, Wiener filter for removing blurand noise effects that in together, Median Filter for removing salt and pepper and Gaussianfilter for removing gaussian noise are better than the other filters.In the result of experimental studies made on the test images which degradation functions arenot known, it was observed that the filters mentioned above for similar types of degradationsgave positive outcomes.