Tayların trakeal sıvaplarında rhodococcus equi'nin immunositokimyasal yöntemlerle saptanması ve akciğerdeki histopatolojik değişikliklerin araştırılması
Immunocytochemical detection of rhodococcus equi in the tracheal washes of foals and investigation of histopathologic alterations in the lungs
  1. Tez No: 195399
  2. Yazar: KIVILCIM SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN GÜREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Patoloji, Veteriner Hekimliği, Pathology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tay, trakeal yıkama, immunositokimya, ELISA, hücre blogu
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Trakeal yıkamaların (TY) Rhodococcus equi (R. equi) enfeksiyonunun tanısında ve etkenin izolasyonunda önemi çok büyüktür. Bu çalısmanın baslıca amaçı R. equi süpheli ve saglıklı hayvanlardan TY örnekleri toplanarak, etkenin immunositokimyasal (ISK) yöntemlerle tespitini saglamak ve bu yöntemin tanı için kullanılan diger bir yöntem olan ELISA testi ile karsılastırılıp degerlendirilmesinin yapılmasıdır. Diger bir amacı ise R. equi enfeksiyonundan süpheli ölü hayvanların akcigerlerinde sekillenen lezyonların incelenmesi, immunositokimyasal boyanmalar ile doku içerisinde R. equi etkenlerinin tespit edilmesidir.Bu amaçla Bursa ve stanbul çevresindeki bazı haralarda yasayan, 1-5 aylık 54 adet saglıklı (Kontrol grubu), 56 adet R. equi enfeksiyonu süpheli (Çalısma grubu) taydan nazotrakeal yöntemle toplanan TY sıvıları ve kan örnekleri alındı. TY sıvıları MAb 10G5 kullanılarak ISK yöntemleri ile isaretlendi ve kan örnekleri ELISA ile incelendi. Histopatolojik ve immunohistokimyasal (IHK) degerlendirmeler için arastırma süresince ölen bir hayvandan alınan dokular ve Anabilim Dalımıza gönderilen, formolde tespit edilmis-parafinle bloklanmıs, R. equi enfeksiyonu süpheli taylara (n=8) ait doku örnekleri incelendi. Sonuç olarak canlı taylardan alınan TY'lardan hazırlanan preparatlarda ilk kez ISK yöntemleriyle R. equi etkenleri gösterildi. ELISA sonuçları Kontrol grubundaki tayların %66,7'sinde (36 tay) pozitif ve %33,3'ünde (18 tay) negatif, Çalısma grubundaki tayların %66,1'inde (37 tay) pozitif ve %33,9'unda (19 tay) negatifti. ISK açıdan kontrol grubundaki tayların %70,4'ü (38 tay) pozitif ve %29,6'sı (16 tay) negatif olarak, Çalısma grubundaki tayların %73,2'si (41 tay) pozitif ve %26,8'i (15 tay) negatif olarak boyandı. TY'den hazırlanan hücre blokları sayesinde bir örnekten çok sayıda IHK boyama yapılabilecegi sonucuna varıldı. Ayrıca akcigerlerde saptanan histopatolojik lezyonlarda IHK ile R. equi etkenin kolaylıkla tespit edilebildigi gösterildi. Yapılan literatür taramalarına göre, akciger lezyonlarının yanı sıra tayların karaciger, dalak ve timus dokularında ilk kez olarak etken tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The role of tracheal washes (TW) in the diagnosis and the isolation of Rhodococcus equi are of major importance. The first objective of this study was to establish a procedure for the immunocytochemical (ICC) detection of R. equi agents in TW of foals suspected of R. equi infection and evaluate the value of this procedure by comparing its results with ELISA. The second aim was to analyze the lesions observed in the lungs of foals which died suspected of R. equi infection and immunohistochemically determine the R. equi agents in tissue sections with same antibody used in ICC. With those purposes TW and blood samples were collected from 54 healthy (Control Group) and 56 R. equi suspected (Suspected Group) foals, which live in studs around Bursa and Istanbul. Preparations from TW were stained with ICC, Diff-quick, Gram Stains and extracted blood sera were analyzed with ELISA. For demonstration of Rhodococcus equi Mab10G is used in TW and tissue samples. To our knowledge for the first time R. equi agents are demonstrated with ICC in TW obtained from live foals. ELISA results were 66,7 % (36 foals) positive and 33,3% (18 foals) negative in Control Group, 66,1% (37 foals) positive and 33,9% (19 foals) negative in Suspected Group. Immunocytochemically; 70,4% (38 foals) stained positive and 29,6% (16 foals) stained negative in Control Group, 73,2% (41 foals) stained positive and 26,8% (15 foals) stained negative in Suspected Group. It was shown that repeated immunohistochemical (IHC) staining can be performed to a sample taken from an animal by using cell blocks. Also,besides lung lesions, R. equi agents were determined in liver, spleen and thymus tissues for the first time with IHC.