Silymarinin primer karışık glia hücrelerinin çoğalmasına etkisi
The effect of silymarin on primer mixed glial cells proliferation
- Tez No: 195847
- Danışmanlar: PROF.DR. RUHİ UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Silymarin, Glia, Çoğalma, Hidrojen peroksit, Oksidatif Stres, Silymarin, Glia, Proliferation, Hydrogen peroxide, Oxidative stress
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Silymarin bir çeşit flavonoiddir ve % 70-80 flavonolignanlar ile % 20-30 oranında tanımlanmamış bileşenlerden oluşur. Eczanelerde satılan bu madde karaciğerde çoklu koruyucu etkileri nedeniyle hastalar tarafından kullanılmaktadır. Hücre koruyucu özelliğinden dolayı ultraviole ve kimyasallarla oluşturulmuş prostat, akciğer, böbrek, pankreas, meme ve deri kanserlerine karşı anti-mitotik etkisi kanıtlanmıştır. In vitro ve in vivo araştırmalarda karaciğerin hasarlı bölgelerinde hücrelerin DNA sentezini, ribozom oluşumunu ve protein yapımını önemli ölçüde yükselterek iyileşme sağladığı görülmüştür. Silymarinin ve polifenolik bileşenlerinin güçlü antioksidan özelliği, yaşlanmayla ilişkili beyin fonksiyonlarının bozulmasını ve çeşitli hastalıkların oluşumuna neden olduğu bilinen serbest oksijen türevlerini ortadan kaldırmaktadır. Çalışmamızda, sıçan glioma (C6) hücreleri ve 1-3 günlük sıçan yavrularının beyinlerinden elde edilen glia hücrelerine silymarinin 1, 10, 50, 75 ve 100 ng/ml dozlarını 24 veya 48 saat uygulayarak silymarinin hücre çoğalması üzerine etkisini araştırdık. Bu etkiyi gözlemleyebilmek için canlı hücre yoğunluğunu saptayan 3-(4,5- D-methylthiazol-2-yl)-2,5- diphenyltetrazolium bromide, thyazolyl blue (MTT) yöntemi kullanıldı. Glia ve C6 hücrelerine 24 veya 48 saat süreyle uygulanan bu farklı silymarin dozları hücre sayısını % 73'e kadar azaltmıştır. Hidrojen peroksit (H2O2) primer glia ve C6 hücrelerinde doza bağlı olarak toksik bir etki yapmaktadır. Silymarinin H2O2 toksisitesi üzerinde koruyucu bir etkisinin olup olmadığını belirlemek için hücrelerin yaklaşık % 75'ini öldüren doz olan 100 ?M H2O2 uygulandı. Bu dozdaki H2O2 ile birlikte silymarin 1 ile 100 ?M arası dozlarda 3 saat uygulandı. 24 saat sonra MTT yöntemini kullanılarak hücre canlılığı araştırıldı. Silymarin 100 ?M H2O2 oluşturduğumuz oksidatif strese karşı glia ve C6 hücrelerinde herhangi bir koruyuculuk göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Silymarin is a kind of flavonoid that contains approximately 70-80 % flavonolignans and 20-30 % non-identified polyphenolic compounds. Sold in drugstores this substance has been used by patients, because it has multiple protective effects in liver. Since it has cell protective activity, it has anti-mitotic effects against lung, breast, kidney, skin, pancrease, prostate cancer models that caused by ultraviolate and chemicals. In vitro and in vivo studies have shown that silymarin provides significant level of recovery by elevating DNA synthesis, ribosome formation and protein synthesis in defected areas of liver. The strong antioxidant activity of silymarin and polyphenolitic compounds eliminates reactive oxygen radicals in age and reactive oxygen species related brain damages. We have investigated the effects of 1, 10, 50, 75 and 100 ng/ml silymarin doses on proliferation of glial cells that were obtained from 1-3 day old rat whole brain and C6 cells for 24 or 48 hours. 3-(4,5- D- methylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide, thyazolyl blue (MTT) method was used for determination of percentage of the cell survival. The treatment of glial and C6 cells with different silymarin doses for 24 or 48 hours reduced the cell number down to 73 %. Hydrogen peroxide (H2O2) exerts a dose dependent toxic effect on cultured glia and C6 cells. For determining whether silymarin is a protective or anti-protective substance, the cells were treated with 100 ?M H2O2 that kills 75 % of the cells. Combined with 100 ?M H2O2, silymarin at 1-100 ?M were applied to the cells for three hours. After 24 hours, we determined the number of surviving cells by using MTT method. Silymarin did not show any protective effect against toxicity of H2O2 on glia and C6 cells.