Delta scuti türü değişen yıldızlar CC and ve V350 PEG'in fotometrik özellikleri
Photometric characteristics of delta scuti type variable stars; CC and and V350 PEG
- Tez No: 196352
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FEHMİ EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: δ Scuti, zonklama, yıldızlar: CC And, V350 Peg, δ Scuti, pulsation, stars: CC And, V350 Peg
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDELTA SCUTİ TÜRÜ DEĞİŞEN YILDIZLAR CC AND VE V350 PEG' İN FOTOMETRİKÖZELLİKLERİSelçuk TOPALAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüAstronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Fehmi EKMEKÇİBu tez çalışmasında, δ Scuti türü değişenler olan CC And ve V350 Peg' in Ağustos 2005 ileAralık 2005 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Gözlemevi (AÜG) ve TÜBİTAK UlusalGözlemevi (TUG)' nde elde edilen ışık eğrileri sunulmaktadır. Johnson V bandı gözlemverilerine en küçük kareler yöntemi ve Discrete Fourier Transform (DFT) işlemi uygulayarakCC And ve V350 Peg için elde edilen yeni ışık elemanları verilmektedir. Yine CC And veV350 Peg' in fotometrik gözlemlerine çoğul dönem analizi Period04(http://www.univie.ac.at/tops/Period04) paket programı aracılığıyla yapılarak CC And için 7ve V350 Peg için 6 frekans çözümün fotometrik verilere uyduğu bulunmuştur. Bulunanzonklama sabitlerinin özelliklerine göre CC And p-modu ve g-modu salınımları gösterirkenV350 Peg'in sadece p-modu salınımları gösterdiği anlaşılmaktadır.2006, 79 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisPHOTOMETRIC CHARACTERISTICS OF DELTA SCUTİ TYPE VARIABLE STARS; CCAND and V350 PEGSelçuk TOPALAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Astronomy and Space SciencesSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Fehmi EKMEKÇİIn this thesis, the light curves of the δ Scuti type variables CC And and V350 Peg, obtainedbetween August 2005 and December 2005 at Ankara University Observatory (AUG) and atTÜBİTAK National Observatory (TUG) are presented. The new ephemerides for CC And veV350 Peg are computed based on the Least Squares and period analysis by applying DiscreteFourier Transform (DFT) to the V data of these pulsation stars. İn addition by applyingmultiple-frequency analysis using Period04 (http://www.univie.ac.at/tops/Period04) tophotometric observations of CC And and V350 Peg, 7 frequencies solution for CC And and 6frequencies solution for V350 Peg were found to be fitted well to the photometric data. Inaccordance with the computed Q values for CC And and V350 Peg, it was seen that CC Andhas p-mode and g-mode oscillations while V350 Peg has only p-mode oscillations.2006, 79 pages