Diyarbakır kent dokusunun turizm ve rekreasyon kaynaklarının peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of tourism and recreation resources of diyarbakır urban pattern by the landscape architecture
  1. Tez No: 196476
  2. Yazar: FERİDE BURCU ÇİDAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, rekreasyon, turizm ve rekreasyon kaynağı, Diyarbakıri, Tourism, recreation, tourism and recreation resources, Diyarbakırii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziD YARBAKIR KENT DOKUSUNUN TUR ZM VE REKREASYONKAYNAKLARININ PEYZAJ M MARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLEND R LMESFeride Burcu Ç DAMAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Nevin AKPINARBu araştırma, Diyarbakır kent dokusunun turizm ve rekreasyon kaynaklarınınbelirlenmesi ve bu kaynakların koruma-kullanım ilkeleri çerçevesinde geliştirilmesiamacıyla yürütülmüştür. Çalışma kapsamında öncelikle turizm, rekreasyon, turizm-rekreasyon ve çevre ilişkisi, turizm ve rekreasyon kaynağı kavramları açıklanmıştır.Daha sonra; kaynak değerini etkileyen kent ve kent dokusunun genel özellikleriincelenmiş; kent dokusunun turizm ve rekreasyon kaynakları; kaynağın taşıdığı tarihiönem, özgünlük ve korunmuşluk durumu, mimari, sanatsal, estetik ve simgeselözellikleri ile kent kimliğini ve kültürünü tanımlama ve yansıtma özelliklerine sahipolup olmadığı gibi özellikler göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. Kent dokusununturizm ve rekreasyon kaynakları değerlendirildiğinde; sur içi kent dokusunun, kentinturizm ve rekreasyon kaynağını oluşturan ve kültürel açıdan öneme sahip pek çok değeriiçinde barındırdığı saptanmıştır.Belirlenen kaynaklar; kaynağın değeri, önemi, kent peyzajına katkıları, sunduğufırsatlar, yakın çevre ile ilişkisi, kullanım durumu ve kullanım potansiyeli, sahip olduğukültürel, morfolojik, duygusal değerler gibi özellikler dikkate alınarak yakın çevresi ilebirlikte peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmiştir.Elde edilen tüm veriler değerlendirildiğinde Diyarbakır kent dokusunun, hem kent halkıhem de yurt içi ve yurt dışından gelebilecek ziyaretçiler tarafından kullanılabilecek sonderece önemli turizm ve rekreasyon kaynaklarına sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Sonuç bölümünde bu kaynakların korunması, geliştirilebilmesi ve sürdürülebilir olmasıamacıyla öneriler ortaya konulmuştur.2007, 210 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEVALUATION OF TOURISM AND RECREATION RECOURCES OFDIYARBAKIR URBAN PATTERN BY THE LANDSCAPE ARCHITECTUREFeride Burcu Ç DAMAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureSupervisor: Prof. Dr. Nevin AKPINARThis research has been performed for determining the tourism and recreation resourcesof Diyarbakır urban pattern and developing these resources in the context of protectionand use criteria. In this context firstly; the terms of tourism, recreation, relationshipbetween tourism, recreation and environment, tourism and recreation resources havebeen explained.And then; general properties that effect the value of resources of urban and urbanpattern have been examined and tourism and recreation resources of urban pattern havebeen determined according to having historical importance, state of originality andconservation, architectural, artistic, aesthetic and symbolic properties and describingand reflecting properties of identity and culture of urban. By the evaluating the tourismand recreation resources; it is determined that inner castle urban pattern have lots oftourism and recreational values that compose the tourism and recreation resources of theurban and have cultural importance.Determined resources have been evaluated according to value, importance, contributionto the urban landscape, tourism and recreational opportunies, and properties such ascultural, morphologic, emotional of the resources with near environments by viewpointof the landscape architecture.When all data evaluated; it is determined that Diyarbakır urban pattern have importanttourism and recreation resources that can be used by both domestic people and visitorsfrom other cities and countries. In the conclusion of this research, suggestions have beengiven in order to conserve, develop and sustain of these resources.2007, 210 pages