Doppler işaretlerinden faydalanarak damar hastalıklarının teşhisi için çeşitli işaret analizi tekniklerinin uygulanması
The application of various signal analysis techniques for diagnose of vessel diseases profiting from Doppler signals
  1. Tez No: 197244
  2. Yazar: SEMRA İÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SADIK KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kan akış karakteristiği, Doppler işaretleri, Biyomedikal işaretişleme, Spektral analiz teknikleri, Damar hastalıkları, Blood flow characteristic, Doppler signals, Biomedical signal processing, Spectral analysis tecniques, Vascular diseases
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ivDOPPLER ŞARETLER NDEN FAYDALANARAK DAMARHASTALIKLARININ TEŞH S Ç N ÇEŞ TL ŞARET ANAL ZTEKN KLER N N UYGULANMASISemra ÇERErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüDoktora Tezi, Aralık 2005Tez Danışmanı: Doç. Dr. Sadık KARAÖZETSon yıllarda, kalıtımsal sebeplerin yanı sıra doğal olmayan beslenme, stres, sigara vealkol tüketimi artışının sebep olduğu hastalıklar arasında damar hastalıklarının yerioldukça büyüktür. Teknolojideki hızlı gelişme sonucu günümüzde damar hastalıklarıteşhisinde son derece gelişmiş sistemler kullanılmaktadır. Ultrasonik Doppler sistemi,bütün sistemler arasında en yaygın olarak kullanılan, hastaya yardımcı bir maddeverilmeden kan akışını gösteren sistemdir. Doppler sistemlerinin ses çıkışındankaydedilen Doppler işaretleri analiz edilerek kan akış karakteristiği, damar bölgesindeve kan akışında patolojik bir durum olup olmadığı incelenebilmektedir. Tezçalışmasında vücudun çeşitli bölgelerinde yer alan toplardamar ve atardamarlardanDoppler işaretleri kaydedilerek bu işaretlere çeşitli işaret analiz yöntemleriuygulanmıştır.Tez çalışmasının birinci ve ikinci bölümünde, çalışmanın amacı ve kapsamı,literatürdeki Doppler damar işlemede kullanılan analiz yöntemleri ve çalışmalarınsonuçları verilmiştir. Üçüncü bölümde çalışma boyunca Doppler işaretlerini analizetmek için kullanılan işaret işleme yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncübölümde femoral, popliteal, jugular, portal ven, ve karotis, femoral arter damarlarındanhastalık teşhisi yapmak veya bu işaretleri incelerken kararlılık analizi gerçekleştirmekiçin kaydedilen Doppler işaretlerinin kaydedildiği damarın konumu ve görevi,kaydetmekte kullanılan yöntemler ve donanım anlatılmıştır. Beşinci bölümde eldeedilen Doppler damar işaretlerine uygulanan analiz tekniklerinin sonuçları, istatistikselhesaplamaları ve sınıflandırılması verilmiştir. Altıncı bölümde genel sonuçlarla berabertartışma ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
vTHE APPLICATION OF VARIOUS SIGNAL ANALYSIS TECHNIQUES FORDIAGNOSE OF VESSEL DISEASES PROFITING FROM DOPPLER SIGNALSSemra ÇERErciyes University, Graduate School of Electronics EngineeringPh. D. Thesis, December 2005Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Sadık KARAABSTRACTRecently, vascular diseases were often emerged among the various illnesses. Vasculardiseases were caused by hereditary reasons, non natural nutrition, stress, smoking andalcohol consumption. In consequence of rapid development in technologic field,advanced systems have been used for diagnose of vascular diseases. Ultrasonic Dopplersystem is one of the advanced systems among the other systems and it is usednoninvasive technique for assessment of blood flow in vessel. Blood flow characteristichave been examined as analyze Doppler signals recorded from audio output of Dopplersystem whether patologic case exist at blood flow or in the vessel region. In the thesissudy, various signal analysis methods were applied to Doppler signals acquired fromarteries and veins at various regions of body.In the first and second chapters, thesis study?s aims and scope, also analysis methodstogether their results and studies which exist in the literature in the past have beenexplained. In the third chapter, information about signal processing methods that usedduring thesis study has been given. In the fourth chapter, functions and locations ofvessels used to diagnose of diseases and to realize stability analysis in the femoral,popliteal, jugular and portal vein and carotid, femoral artery in addition to recordingmethods and hardware have been described. In the fifth chapter, results of analysistechniques, statistical calculations and classification studies have been offered. In thesixth chapter, suggestions and discussion with together general results have beenpresented.