A speaker dependent, large vocabulary, isolated word speech recognition system for Turkish
Türkçe için konuşmacı bağımlı, geniş sözcük dağarcıklı, ayrık sözcüklü tanıma sistemi
- Tez No: 198320
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT DOĞRUEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Türkçe konuşma tanıma, fonem tabanlı konuşma tanıma, Saklı MarkovModelleri (SMM), Mel-frekansı Kepstral Katsayılar (MFKK), ses özellik vektörü.Temmuz, 2005 Volkan TUNALI, Turkish speech recognition, phoneme based speech recognition, Hidden MarkovModel (HMM), Mel-Frequency Cepstral Coefficients (MFCC), speech feature vector.July, 2005 Volkan TUNALI
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETTÜRKÇE Ç N KONUŞMACI BAĞIMLI, GEN Ş SÖZCÜKDAĞARCIKLI, AYRIK SÖZCÜKLÜ KONUŞMA TANIMA S STEMSayısal sinyal işleme teknolojisindeki gelişmeler, sinyal işlemenin ses sıkıştırma,geliştirme, sentezleme ve tanıma gibi çok değişik ve çeşitli alanlarda kullanımına yol açmıştır.Bu tez kapsamında, konuşma tanıma problemi ele alınmış ve Türkçe için konuşmacı bağımlı,geniş sözcük dağarcıklı, ayrık kelime konuşma tanıma sistemi geliştirilmiştir.Projede, konuşma tanıma problemine iki genel yaklaşımın bir birleşimi kullanılmıştır:akustik-fonetik yaklaşım ve stokastik yaklaşım. Tanımadaki en küçük birim olarak ikidurumlu Saklı Markov Modelleriyle (SMM) modellenmiş fonemler kullanılmıştır. Sessinyalinden özellik vektörü çıkarım yöntemi olarak Mel-frekansı Kepstral Katsayılar (MFKK)tercih edilmiştir. Sistemin eğitimi aşamasında kullanılmak üzere fonem tespiti ve kesimlemesiiçin yeni bir algoritma geliştirilmiştir. Fonem tabanlı tanıma kullanılarak, sistemdeeğitilmemiş sözcüklerin de tanınabilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA SPEAKER DEPENDENT, LARGE VOCABULARY, ISOLATEDWORD SPEECH RECOGNITION SYSTEM FOR TURKISHThe advances in digital signal processing technology has led the use of speechprocessing in many different application areas like speech compression, enhancement,synthesis, and recognition. In this thesis, the issue of speech recognition was studied and aspeaker dependent, large vocabulary, isolated word speech recognition system was developedfor Turkish Language.A combination of two common approaches to speech recognition problem was used inthe project: Acoustic-phonetic approach and stochastic approach. The phonemes modeled bytwo-state Hidden Markov Models (HMM) were used as the smallest unit for recognition. Mel-Frequency Cepstral Coefficients (MFCC) was preferred as the feature vector extractionmethod. A new algorithm was devised for phoneme detection and segmentation used in thetraining stage. Using phoneme-based recognition, the words that are not trained can berecognized by the system.