Afyonkarahisar ili içme suları ile Eber ve Karamık gölü sularındaki organoklorlu pestisit kalıntılarının belirlenmesi
Determination of organochlorine pesticides in water of Eber lake, Karamik lake and drinking water of Afyonkarahisar province
  1. Tez No: 199830
  2. Yazar: SEVİM FEYZA KUŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. SAİT BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Fizyoloji, Biochemistry, Biology, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Organoklorlu pestisit, Eber Gölü, Karamık Gölü ve Afyonkarahisar liiçme suları, Organochlorine Pesticides Eber Lake, Karamık Lake, and Drinking watersof Afyonkarahisar province
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Eber Gölü, Karamık Gölü ve Afyonkarahisar li içme sularında 18organoklorlu pestisitin (OCPs) kalıntı seviyeleri belirlenmiştir. Bu çalışma için Haziran2006 ve Nisan 2007 tarihleri arasında toplam 132 su örneği 22 örneklem bölgesindeniki ayda bir düzenli olarak toplanmıştır. Tüm su örnekleri iyi temizlenmiş cam şişelerdetoplanarak analiz edilinceye kadar +4oC'de saklanmıştır. Su numunelerindekiorganoklorlu pestisit kalıntılarının belirlenmesi için sıvı-sıvı ekstraksiyonu takiben GC-ECD kullanılmıştır.Sonuç olarak, toplanan su numunelerinin hepsinde seçilen 18 organoklorlu pestisitinhepsi belirlenmiştir. Eber Gölü'nden alınan su numunelerinde bazı durumlarda; aldrin,heptachlorepoxide, endrin aldehit, endosulfan sulfat kalıntı miktarları Avrupa Birliğistandartlarına göre izin verilen maksimum kalıntı seviyelerini aşmıştır. KaramıkGölü'nden alınan su numunelerinde ise seçilen organoklorlu pestisitlerin kalıntımiktarları, Avrupa Birliği standartlarına göre izin verilen maksimum kalıntıseviyelerinin altında bulunmuştur. çme suyu numunelerinde ise heptachlorepoxide veα-endosülfan haricindeki diğer pestisitler Avrupa Birliği standartlarına göre izin verilenmaksimum kalıntı seviyelerini aşmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the residue levels of 18 organochlorine pesticides(OCPs) were determinedin water samples that were obtained from Eber lake, Karamık lake and drinking waterof Afyonkarahisar province. For this study, a total of 132 water samples at 22 samplingsites were collected during six periods between June 2006 and April 2007. All thewater samples were collected in high purity glass bottles and stored at +4oC untilanalysis. A liquid-liquid extraction followed by GC-ECD was used to determineorganochlorine pesticides in water samples.As a result, 18 selected orghanochlorine pesticides were detected in all collected watersamples. The residue levels of aldrin, heptachlorepoxide, endrin aldehit, endosulfansulfat were found to be higher than the EC water quality standards in water of Eberlake. The residue levels of selected orghanochlorine pesticides weren?t exceed ECwater quality standards in water samples of Karamık lake. Except heptachlorepoxideand α-endosülfan residue levels of other selected organochlorine pesticides werededected higher than the EC water quality standards in dirinking water samples.