Betonarme kirişlerin güçlendirilmesinde püskürtme betonun alternatif bir yöntem olarak kullanılması
As an alternative method use of sprayed concrete for the strengthening of reinforced concrete beams
- Tez No: 200540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAL TERZİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuru karısım püskürtme beton, mantolama, onarım, güçlendirme, hasar, yük-yerdegistirme, moment-egrilik, enerji yutma kapasitesi, Dry mixed sprayed concrete, jacketing, repair, strengthening, damage, load-displacement, moment-curvature, energy absorption capacity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Her yapı gerek kullanma biçimi, gerekse insaat teknigi bakımından zamanının kosullarına uygun olarak tasarlanır ve insa edilir. Bu yapının daha sonra degisik bir biçimde kullanılmak istenmesi, degisen kural ve yönetmelikler, eskimesi, herhangi bir sebeple hasara ugraması, deprem vb. sebeplerden dolayı tasıyıcı sistemin bazı elemanlarının veya tümünün onarım/güçlendirilmesi gereksinimi ortaya çıkar. Bu nedenlerden dolayı yapı elemanlarının onarım/güçlendirilmesi konusunda yeni yöntemler gelistirilmekte ve yeni yaklasımlar ortaya konmakta olup, bunlarda sürekli gelisme göstermektedir. Bu konuda çok sayıda deneysel ve kuramsal çalısma yapılmıs olmasına ragmen, betonarmenin davranısını etkileyen çok sayıda parametrenin olması ve bu parametrelerin farklı kesit ve yükleme durumlarında geçerliligini koruması mümkün olmadıgından bu konuda halen birçok çalısma yapılmaktadır. Bu deneysel çalısma, çesitli nedenlerden dolayı hasar görmüs betonarme kiris elemanların güçlendirilmesinde iyi bir performans saglayabilecek ve uygulaması daha ekonomik olacak alternatif bir metot gelistirmek amacıyla tasarlanmıstır. Son yıllarda gelistirilmeye çalısılan alternatif yöntemlerden biri de püskürtme beton teknigidir. Bu tez çalısması kapsamındaki kiris elemanlara püskürtme beton uygulanması ile ortaya çıkan davranıs farklılıkları hakkında bilgi toplanması, bu konuya yönelik çalısmaların gelistirilmesi ve deneysel arastırma ile uygulama arasındaki bagın kurulması hedeflenmektedir. Bu amaç dogrultusunda tez çalısması giris ve konu ile ilgili daha önceki yapılmıs çalısmaların özet olarak sunuldugu kaynakça bölümüyle birlikte bes bölüme ayrılmıstır. kinci bölümde çalısmanın ana konusu olan püskürtme betonun tarihi, malzemesi, üretimi ve uygulanması ile ilgili bilgilere yer verilmistir. Üçüncü bölümde ise, deney asamasında kullanılan betonarme kiris numunelerin hazırlanması, üretilmesi, yükleme ve ölçüm düzenegi ile ilgili detaylar sunulmustur. Kiris elemanların deneylerinden elde edilen verilerin ısıgı altında yük tasıma kapasiteleri, yük-yerdegistirme egrileri, moment-egrilik, enerji yutma kapasitesi gibi davranıs belirleyici degiskenleri incelenmistir. Bulunan sonuçlarla, kiris elemanların mantolama ve püskürtme beton uygulanarak güçlendirilmesiyle elde edilen dayanım ve davranıs performansları karsılastırılmıs ve püskürtme betonla güçlendirmenin kiris elemanlara olan etkisinin degerlendirilmesi dördüncü bölümde sunulmustur.
Özet (Çeviri)
Each building is designed and built appropriate to the requirements whether its usage or its technique. These buildings may be used for another purpose in time or the rules and codes may be changed, or because of earthquake or other similar reasons, these structures need strengthening/restoring in time. Consequently, new ways are developing and new approaches are produced for strengthening/restoring. There are lots of experimental and theoretical studies about this subject. But, there are various parameters that effect the behavior of the concrete and for various sections and loading conditions, the validity of these parameters change. For this reason, new studies are producing continuously. This experimental study is produced for developing a more economic alternative method which provides a better performance. In recent years, sprayed concrete technique is one of the alternative methods which is aimed to develop. In this doctorate research, collecting data about behavior varieties of beams under sprayed concrete application, developing these kinds of studies and providing relation between application and experimental research is aimed. In this aim, this study consists of five chapters with the part where the summaries of previous studies are presented. In second chapter, the history, materials, production and usage method of sprayed concrete which is the main subject of this research is mentioned. In third chapter, preparation of beam samples used in experiments and also details about measurement and manufacturing are carried out. Under the data gathered from the experiments, the variables which determine the behavior like load bearing capacity, load-displacement curve, moment-curvature relationship and energy absorption are examined. By using the results, resistance and behavior performances obtained by strengthening the beam applying sprayed concrete or jacketing are compared and in fourth chapter, the effect of strengthening by sprayed concrete to the beams is presented.